Tippek és receptek

2021.10.12. 13:37

Egészséges és menő tízórai a gyerekeinknek

Elkezdődött az iskola, a gyerkőcöknek pedig jó volna valami gyors, egészséges és trendi tízórait készíteni, amit szívesen visz magával suliba is. Hoztam két bevált receptet és a válogatós gyerekekhez három trükköt.

Az egészséges étkezés nem csupán divat, hanem sok mindenre megoldás. Megkímél az elhízástól, a fáradékonyságtól, ezáltal jó teljesítményt és sok energiát ad. Sokkal könnyebb, ha már gyerekkorban látunk erre mintát és beleszületünk az effajta étkezésbe. Mindig van zöldség a tányéron, a tízórainál egy kis gyümölcs, a kenyér pedig nem mindig fehér, hanem sötétebb barna. Fontos, hogy a rostok, zöldségek, jó tápanyagok ízét korán megismerjük, így felnőtt korunkban nem kell hatalmasat váltanunk, hanem csak a megszokotthoz tartani magunkat.

A varázslat

A főzőiskolák során rájöttem, hogy rengeteg a válogatós kislány és kisfiú egyaránt, akik valójában nem is azok, így könnyen lehet változtatni ezen. Mindenhez csupán egy kis marketingre van szükség, és egy csapásra sok új alapanyag kerül be az étkezésükbe. Három módszerre esküszöm, amiből ha az egyik nem válik be, még ott van az anyukáknak kettő, amiből válogathatnak. Egyszerű, kézenfekvő, csupán egy kis kreativitás szükséges hozzá.

Az első módszer az asztalnál történik, amikor a szülők mindketten nagyon nagy élvezettel csemegéznek egy túróból, a paradicsomból vagy a zabkásából – ennek hangot is adva. A gyerkőcöt nem kínálva, többször megismételve, magától kéri majd a kóstolót.

A legnépszerűbb megoldás, mikor a gyerekeket bevonjuk a főzésbe. A bevásárlásnál már ő válassza ki a spenótot, vagy szedi le a nagyszülőknél és keveri bele a muffinba, rántottába. Bátran bízzuk rá a készítést, csak távolról figyeljük. Az étel küllemén ne aggódjunk, csak arra figyeljünk, hogy megsüljön és ne égjen meg semmi.

Végül a régi trükk, ami a csomagolás. Muffin formában, vagy szemet-szájat rajzolva, sokkal érdekesebb egy étel. Ez alól az sem kivétel, ha egy müzli szeletnek együtt készítünk tartót, papírzacskót, névvel ellátva. A suliban menő és trendi tízóraik lesznek ezek.

A muffint érdemes nagyobb mennyiségben készíteni, mert a felnőttek is imádják. Fotó: Szarka Zsófi

Sajtos túrómuffin

Hozzávalók 12 db-hoz:

  • 250 g rögös túró
  • 50 ml tej
  • 3 db tojás
  • 100 g reszelt trappista
  • fél kk. só
  • 3 marék bébi spenót levél
  • 3 ek. teljeskiőrlésű liszt
  • fél kk. sütőpor
  • 2 ek. olíva olaj
  • Elkészítés: A tojásokat szétválasztjuk, és a sárgájával kikeverjük az összes hozzávalót. A tojásfehérjét kemény habbá verjük és fokozatosan, óvatosan hozzákeverjük a végén. Kibélelt muffin formákba töltjük, egészen tele. Előmelegített, 170 fokos sütőben, 35 percig sütjük. Több napig puha és szaftos marad.

    Házi műzli. A csomagolást érdemes környezetbarát anyagból készíteni. Fotó: Szarka Zsófi

    Házi müzli szelet

  • Hozzávalók 8 szelethez:
  • 100 g nagy szemű zabpehely
  • 2 db banán
  • 3 púpozott evőkanál méz
  • csipet só
  • 1 mk. fahéj
  • 1 ek. törökmogyoró
  • 1 ek. napraforgómag
  • 2 ek. aszalt gyümölcs (áfonya, mazsola, barack)
  • 50 g aprított étcsokoládé
  • 3 ek. kókuszzsír vagy olíva olaj
  • Elkészítés: A banánt és a folyékony mézet (melegíteni is lehet) alaposan kikeverem. Hozzáadom a sót, a fahéjat, majd a zabpelyhet, a magvakat és az aszalt gyümölcsöt. Egy kisebb méretű sütőtálat kibélelek sütőpapírral, majd nagyon erősen belelapítom a masszát. Elsimítom a tetejét és előmelegített sütőben, 160 fokon, 45 percig sütöm. Langyosan kiborítom egy deszkára, felszeletelem, és ezután hagyom kihűlni. Dobozban hónapokig eláll.

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában