Évekig pompázhat

2021.10.21. 09:04

Aranyvirágos színkavalkád kertben, balkonon és a lakásban is 

Mindenszentek előtt különböző színekben és változatokban vásárolhatjuk az ősz utolsó virágját. Nagyon sokáig gyönyörködhetünk benne, és a zöldterület egyik legszebb késő őszi-tél eleji dísze lehet a következő években is, ha a cserepes változatot kiültetjük és megfelelően gondozzuk. 

Szerencsére már évek óta megdőlt az a nézet, hogy a krizantém a „temetők virága”, hiszen ennél a fajtánál sokszínűbb és változatosabb formájú virág kevés van. Mindenszentek és Halottak napja alkalmából szívesen visszük a temetőkbe szeretteink sírjára vágott vagy cserepes változatban egyaránt, de vannak, akik ki is ültetik a sírokra, hiszen az ősz utolsó virágjaként nagyon sokáig szép marad. Az őszi krizantémok különleges virágok, margitvirágnak is nevezik őket, neve görög eredetű, és aranyvirágot jelent. A kínaiak egyik kedvenc növénye színes szirmai és levelei ízének köszönhetően. Különlegességét az is adja, hogy virágzásához csak pár órányi napsütésre van szüksége.

A kertbe kiültetett, előző évben vásárolt krizantém késő őszig, kora télig nyújt pompás látványt.

Lakásban, vázában

Krizantémból évről évre egyre nagyobb szín- és formaválasztékot találunk a virágüzletekben. Vágott virágként vázában is rendkívül mutatós, érdemes vele az otthonunkat is díszíteni, hiszen többféle színben és különböző virágfejméretben kaphatók. Látványos és extrém például egy zöld színű, pókvirágú krizantém, de elegáns a fehér, sárga, bordó vagy rózsaszín csokor is egy átlátszó üvegvázában, amelyek bármely, egyéb stílusú lakásban is jól mutatnak. Ujhelyy Károly hobbikertész, a Kertszövetség országos elnökségének tagja szerint hosszú ideig pompázó vázavirágot úgy tudunk elérni, hogy naponta cseréljük a vizét – mert a szára gyorsan nyálkásodik -, és a szár végéből picit visszavágunk. Azt javasolja, hogy így járjunk el az összes lágyszárú virággal is, amit szálvirágként teszünk a vázákba.

Kint is bent is tartható

A kertészetekben, virágárusoknál az őszi időszakban a bimbós vagy már virágzó krizantémokat megvásárolhatjuk, amelyek cserepes növényként változatos színeikkel a lakásban vagy akár a teraszon is dekorációs értékkel bírnak. Ujhelyy Károly elmondta azt is, hogy az öntözést, vízpótlást a növény párolgási intenzitásának megfelelően kell ütemezni. Így a hűvösebb, nyirkosabb kültéren elhelyezett növényeket ritkábban, a szárazabb, melegebb helyiségben lévőket pedig gyakrabban locsoljuk, előtte ajánlatos az ujjunkkal ellenőrizni a talaj nedvességét. A megvásárolt cserepes virágot előre megfelelő tápanyaggal látják el, így tápoldatozni nem szükséges. Ha már kevesebb a díszítő értéke, akkor ki is ültethetjük a kertünkbe vagy átteleltethetjük hűvös, de fagymentes helyen. Az apróbb virágú, illetve sötétebb színűek a tartósabban nyílók, de a virágzási idő hossza inkább a hőmérséklettől függ. A cserepes változat a szobai száraz melegben hamarabb elnyílik, de az erkélyen, teraszon egészen a kemény fagyokig gyönyörködhetünk a krizantém színpompában.

Nagyon látványos, és egyáltalán nem az elmúlást jelképezi a zöld színű, pókvirágú krizantém, de elegáns a fehér, sárga, bordó vagy rózsaszín csokor is a vázákban vagy cserepes változata szép kaspóba rakva.

A kiültetés ideje és módja

Újhelyy Károly felhívta a figyelmet, hogy semmiképpen ne várjuk meg, amíg a növény a szobában kiszárad és a levele lehullik. A kiültetésre szánt krizantémtöveket jól öntözzük be, mielőtt kivesszük a cserépből. Az ültetőgödörbe ajánlatos virágföldet vagy komposztkeveréket tenni, hogy a következő évben is bőségesen virágozzon. Tartós fagyokig bátran kiültethetjük a cserépből, azonban ilyenkor ne szedjük szét a tövet, például szaporítás céljából, mert a gyökér már nem képes fejlődni. Csak arra van lehetősége, hogy a talajból felvegye a vizet. Az elvirágzott szárakat se törjük le, mert azok védik a tövet a fagytól, sőt a növény köré falevélből, növényi maradványokból ajánlatos talajtakarót képezni.

Tavaszi gondozás

Tavasszal, április környékén előbújnak a következő évi hajtáskezdemények. Ilyenkor letördelhetjük tőben a tavalyi virágszárakat, és dönthetünk arról, hogy tőosztással esetleg szaporítjuk-e. A krizantém szereti a napos helyet, a virágbimbók kialakulásához azonban szüksége van a napi tíz óra sötétségre, főleg a késői típusú, október végétől virágzó fajtáknak. Amennyiben a tőosztás vagy átültetés mellett döntünk, tegyünk tápdús talajt a gödörbe, ami lehet komposztföld vagy érett zsákos trágya is. Arra mindig ügyeljünk, hogy semmilyen növényt ne helyezzük közvetlenül a trágyára! A kiválasztott és kiásott helyre hosszan lebomló tápanyag granulátumot tehetünk, így arról nem kell gondoskodni egész évben, elég csak vízzel öntözni a későbbiekben. Olyan virágokkal ültessük össze, amelyek nyár közepén lenyílnak, és teret adnak a krizantém növekedésének, ehhez meghatározó az azonos vízigény. Jól mutat a körömvirág, vagy a kevés levéldísszel virágzók mellett, amelyeket jól kiegészít a krizantém dús zöld levele. Kártevők célzottan nem támadják, legfeljebb egy nagyobb fertőzöttség esetén. Tavasszal tőosztással több cserépbe is szétültethetjük, és a virágbimbók megjelenésekor kora ősszel helyezzük ki azokat a díszítendő helyre.

Kicsiből nagyobb bokréták

A kis szárhosszúságú, gömb alakú krizantémfajtákat, amelyeket nyíló, cserepes virágként októberben vásároltunk, a kiültetés utáni évben már hosszabb szárnövekedéssel látjuk viszont. Ez azért van, mert a virágkertészetekben ezeket a növényeket a célnak megfelelően vegyileg kezelik. Kertünkben általában bokrétásan virágoznak továbbra is. Amennyiben pedig egyszálas, nagyobb virágokat szeretnénk, akkor a középső bimbót hagyjuk meg és az oldalsókat csípjük le.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában