A látás hónapja

2021.10.13. 10:15

A szem nemcsak a lélek tükre

Egyre kevesebben vagyunk, akik tökéletes látásúnak mondhatják magukat, és ennek számos oka lehet, úgymint születési rendellenességek, a különböző betegségek okozta látásromlás, valamint az életkor, de mindemellett az okoseszközök képernyői előtt töltött idő is az, ami rontja a szemünket, ezáltal a „tisztán” látásunkat.

Pankerné Szabó Csilla

Miért fontos az éleslátás? Dr. Vártok Éva szemész főorvos arra mutat rá legelőször is, hogy a külvilágról szerzett információink 80-90 százalékához a szemünk által jutunk. Azt a személyt mondhatjuk tökéletes látásúnak, aki közelre és távolra is élesen lát, nem kancsalít, és a közelre való alkalmazkodás nem jelent megerőltetést a számára. A tökéletes látást azonban gyakran a szemünk fénytörési hibája zavarja. Tökéletes fénytörésű az a szem, amelyben a végtelenből jövő, párhuzamos fénysugarak épp az ideghártyán egyesülnek éles képpé. Számos esetben azonban ez nem így történik. Ha egyéb baja nincs a szemünknek, csak fénytörési hiba miatt nem éles a látásunk, az az idegrendszer kifáradásához vezet, rányomja a bélyegét a hangulatunkra, a koncentrációképességünket befolyásolja, és fáradságérzet is jelentkezik, egyszóval a mindennapjainkat határozza meg. A tökéletes látást azonban segíthetik a különböző optikai segédeszközök, és nagyon fontos, hogy rendszeresen ellenőrizzük a látásunkat, a szemünk állapotát, hiszen nem csak látásjavító segédeszközökhöz juthatunk, hanem sok esetben a súlyos betegségek időben felismerhetők, megelőzhetők, vagy a tünetek enyhíthetők. Azt gyakran mondják, hogy a szem a lélek tükre, de a szemünk a látásunk „eszköze” is egyben, ezért elengedhetetlen, hogy vigyázzunk rá.

A rendszeres szem- és látásvizsgálat elengedhetetlen, hiszen a látás romlása általában fokozatosan, hosszú évek alatt alakul ki, és sok esetben nem is vesszük észre, hogy a lehetségesnél mennyivel rosszabbul látunk.

 

Dr. Vártok Éva elmondta azt is, hogy a rendszeres szem- és látásvizsgálat elengedhetetlen, hiszen a látás romlása általában fokozatosan, hosszú évek alatt alakul ki, és sok esetben nem is vesszük észre, hogy a lehetségesnél mennyivel rosszabbul látunk. A szem egy nagyon érzékeny és komplex szerv, így különösen nagy odafigyelést igényel.

Mínuszos, pluszos vagy cilinderes

A szemész hozzátette, három alapvető fénytörési rendellenességet különböztetünk meg: a rövidlátást, a távollátást és az asztigmatizmust. A rövidlátó szemben a párhuzamos fénysugarak még az ideghártya előtt egyesülnek. A korrekcióhoz megfelelő dioptriájú, „mínuszos” lencsét kell a szem elé tenni. A kisfokú és a közepes fokú rövidlátás szinte tökéletesen orvosolható szemüveggel, kontaktlencsével, és a rövidlátó egy életen át jól láthat. Ha nem korrigáljuk időben, az illető egyre rövidlátóbb lesz. Túllátásról, vagyis távollátásról akkor beszélünk, ha a szemben a végtelenből érkező, párhuzamos fénysugarak nem egyesülnek éles képpé a retinán, hanem csak a szem mögött találkoznának. A távoli látás kisebb gondot okoz egy túllátó embernek, mint a közelre való alkalmazkodás. Ha nem javítjuk a távollátók problémáját, abban az esetben tompalátás alakulhat ki idővel. Nagyon gyakori a középkorúaknál vagy idősebbeknél, hogy olvasáshoz lesznek kénytelenek szemüveget viselni, de távolra még jól látnak. Ez a szemlencse alkalmazkodásának csökkenéséből adódik. Ezt úgy javítják a szemészek, hogy „pluszos” lencsét illesztenek a szem elé. Az asztigmiás szem a párhuzamos fénysugarakat egyetlen pontban sehol sem gyűjti össze. Ennek korrigálása „cilinderes” lencsével történik, amely csak a megfelelő meridiánban változtatja meg a fénytörést.

Szemüveg vagy kontaktlencse?

A szemész szakorvos azt is tanácsolja, hogy ha szemüveg helyett kontaktlencsét szeretnénk, úgy mindenképpen figyeljünk arra, hogy a használati előírásokat maradéktalanul tartsuk be, és feltétlenül legyen tartalék szemüvegünk, mert ha például begyullad a szemünk, vagy egyéb probléma adódik, akkor van „áthidaló megoldás” az éleslátásra. A szemüveg pedig nem csak a látásunkat javítja, az egyre bővülő választék a keretekben és a lencsékben már azt is lehetővé teszi, hogy a legmegfelelőbb optikai segédeszközt vásároljuk és hordjuk, a praktikum mellett azt is mondják már, hogy egy jó szemüveg nem csak hasznos, de „öltöztet” is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában