Kisalföld Press hírek

2021.10.29. 10:52

A jövő évi termés alapja az őszi talajjavítás

Kertgazdaként örülhetünk az idei bő termésnek, amely a sok munkálkodásunkat dicséri. Ennek egyik fontos összetevője a megfelelő minőségű kerti talaj biztosítása is. A saját készítésű komposzt felhasználásával újra értékes tápanyagokkal láthatjuk el a földet, ami majd a termés minőségében és mennyiségben is megmutatkozik.

Szabó Csilla

A kerttulajdonosokban előbb-utóbb megszületik az elhatározás, hogy komposztálót építsenek és a legminőségibb, saját készítésű trágyával biztosíthassák a megfelelő tápanyagban gazdag földet a növényeik számára.

Eljött az ősz, és eljött az idő arra is, hogy ismét szemügyre vegyük kertünk talaját. Ha azt vesszük észre, hogy száraznak és terméketlennek tűnik, akkor nyugodtan felturbózhatjuk. Ujhelyy Károly hobbikertész, a Kertszövetség országos elnökségének tagja azt tanácsolja, hogy a kiürülő ágyások talaját szerves trágyával és komposzttal javítsuk. Ilyenkor ajánlott a komplex műtrágyák kijuttatása is, ha valaki ezt a talajjavító módszert választja. Ehhez előbb minden zöldséget be kell takarítanunk, a szárakat, gazt és egyéb növényeket pedig érdemes összegyűjteni a komposztálóba, vagy a felásás során betemetni a föld alá, hogy zöldtrágyaként lássa el a földet tápanyagokkal.

Szeder visszavágása

Az október és a jó időjárás még kiválóan alkalmas arra is, hogy a szeder termőtöveinek letermett vesszőit eltávolítsuk. Tövenként négy-öt egészséges vesszőt hagyjunk, vágjuk vissza két méter magasságban, és ha lehet, kötözzük valamilyen támasztórendszerhez.

Minőséget odafigyeléssel

A kerttulajdonosokban előbb-utóbb megszületik az elhatározás, hogy komposztálót építsenek és a legminőségibb, saját készítésű trágyával biztosíthassák a megfelelő tápanyagban gazdag földet a növényeik számára. A komposztkészítés ugyan nem bonyolult művelet, de nem csak abból áll, hogy halomba rakjuk a növényi hulladékot. A minőségi komposzt eléréséhez nem árt tudnunk pár aranyszabályt és megfogadni néhány jótanácsot – tette hozzá Ujhelyy Károly. A komposztálódás folyamán a növényi maradványokon hasznos baktériumfajok szaporodnak el, amelyek segítik a gyors és hatékony lebomlást. A kereskedelemben számos komposztstartert, indítás-gyorsító anyagot kínálnak, amelyek baktériumokat, gombákat, talajmikrobákat tartalmaznak. Magunk is létre hozhatjuk ezt az állapotot, ha a növényi maradványok halmozása közben húsz centiméterenként nitrogéndús marhatrágya-granulátumot szórunk. Ajánlatos néha a saját kerti talajunkból is rászórni kb. öt centiméteres réteget, amely rengeteg mikróbát tartalmaz. A komposztálódáshoz levegőre is szükség van, ezért jó, ha háromhavonta átforgatjuk a komposztanyagot. E nélkül is működik a komposztálás folyamata, csak lényegesen hosszabb idő alatt jutunk eredményre.

A kerttulajdonosokban előbb-utóbb megszületik az elhatározás, hogy komposztálót építsenek és a legminőségibb, saját készítésű trágyával biztosíthassák a megfelelő tápanyagban gazdag földet a növényeik számára.

Dézsásoknak nitrogénmenteset

A dézsás növényeket már csak nitrogénmentes tápanyagokkal öntözzük. A téli fagymentes pihenő előtt a talajukat beöntözhetjük felszívódó rovarölő permettel, hogy a pajzstetvek és egyéb szívogató rovarok elpusztuljanak, mert ezek a teleltetés során gyorsan felszaporodhatnak. Ujhelyy Károly felhívta a figyelmet arra is, hogy a balkonláda földjét ne hagyjuk a termesztő edényekben, azt a kertben, komposztban hasznosíthatjuk. A kiürült edényeket nyílással lefelé ajánlatos tárolni, mert a fagyos időben a csapadékkal megtelt edény szétfagyhat.

Nem mindegy milyen hulladékból

A komposzt minőségét meghatározza a megfelelő tároló, amely a föld szintje felett helyezkedik el, van fala, illetve jó, ha van megfelelően szellőző teteje, amely nem engedi ki a keletkezett hőt, és megóvja az esőtől a bele helyezett alapanyagokat. Az alja nyitott legyen, mert a földből a rovarok, giliszták is belemásznak a komposztba, és tovább javítják annak minőségét. Olyan helyre telepítsük, ahol nem zavarjuk vele a szomszédot, és semmiképpen ne legyen vízvételi forrás mellett. A legfontosabb, hogy beteg növények lenyesett részeit, nem szerves anyagokat, ételmaradékot, húst, keményebb fahulladékot, vegyszerrel kezelt anyagot és textilt ne tegyünk bele, mert tönkreteszik a komposztot. Figyeljünk tehát a megfelelő összetevőkre, így valóban minőségi trágyát készíthetünk, amivel tápláljuk a kertünk talaját.

Fagykárenyhítés permetezéssel

Az idei tavaszi fagyok sok kárt okoztak a gyümölcsösökben. A jövő tavaszi fagykár enyhítésére még van némi lehetőség, ha ősszel, még szeptember-október hónapban a fák hajtásaiban megemeljük a kálium és bór tartalmat. Ehhez háromszor kell ez idő alatt permeteznünk, hogy a még zöld leveleken keresztül felszívódjon a tápanyag, megemelkedjen a vesszőkben és a rügyekben a cukorszint. Így a tavaszi mínusz két-három Celsius-fok kevésbé károsítja azokat, a bór pedig a jobb virágkötődést segíti.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában