Magány és csellengés

2021.09.24. 08:44

Kulcsos gyerekek: Biztonságban legyen és tudjon segítséget kérni! 

A „kulcsos” gyerekek ma már nem hordják nyakukban madzagon a lakáskulcsot, ahogy 20-30-40 évvel ezelőtt, de ma is nagyon sokan vannak, akik egyedül, szülői felügyelet nélkül töltik a napjaikat. Hogyan készítsük fel őket lelkileg erre a helyzetre? Mit tehetünk, hogy biztonságban tudjuk őket, amíg nem vagyunk velük? A helyzet a mai szülők esetében sem volt egyszerű, de nem megoldhatatlan napjainkban sem, ha tudatos és fokozatos rá- és felkészülés előzi meg a gyermek egyedül otthon maradását.  

Pankerné Szabó Csilla

A pár évtizeddel ezelőtt még elterjedt kulcsos gyerekek elnevezés napjainkban kicsit nehezebben értelmezhető, mert a digitális világ inkább a számítógép elé küldi őket, ami számos veszélyt rejt, ahogy az utcai csellengés is más értelmet kapott. Főleg a nyári szünetben, de nem csak a vakáció alatt kényszerül nagyon sok szülő arra, hogy gyermekét – aki már elég idős ehhez – egyedül, felügyelet nélkül hagyja otthon, amíg ő dolgozik. Az okok között szerepelhet, hogy nincs a családban nagyszülő, esetleg távol élnek, ők is dolgoznak még, vagy a családnak nincs pénze egy vagy több nyári táborra. Szabó Csaba rendőr őrnagy, a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztályának vezetője elmondta, általában kis- és nagykamaszokról van szó, ám, ha a gyermek nem érzi magát biztonságban – mindegy, hány éves – nem szabad egyedül hagyni, különben a helyzetszorongást, félelmet válthat ki belőle, mert nincs felkészülve arra, hogy a hirtelen jött „szabadsággal” kezdjen valamit. Nincsenek meg azok a kompetenciái, amivel be tudja osztani a saját idejét, vagy dönteni tudna, ha a helyzet úgy hozza. A gyermeket fokozatosan kell felkészíteni az egyedüllétre, és fontos tisztázni vele előre a szabályokat és azt, hogy veszély esetén kihez tud fordulni.

Kapocs a szülő és gyerek között

Az internet, az okos eszközök ma már a sokat hangoztatott veszélyeik mellett hatalmas segítséget is jelentenek, hiszen kapocsként szolgálnak a gyermek és szülő között. A mobiltelefonon kapcsolatot tudnak tartani egymással, vagy baj esetén azon segítséget is kérhet a kiskorú gyermek. Szabó Csaba rendőr őrnagy felhívta a figyelmet arra, a szülő felelőssége, hogy megtanítsa gyermekét az életkori sajátosságának figyelembevételével, hogy az egyedül otthon tartózkodás, vagy az utcán egyedül közlekedés milyen veszélyeket rejt. Arra nincs egyértelmű szabály, hogy mikortól maradhat otthon egyedül, ez függ a körülményektől, a gyermek fejlettségétől, megbízhatóságától, de az önállóságra nevelést nem lehet elég korán kezdeni, a fokozatosság ebben is ajánlott. A felkészítésben a legfontosabb a szabályok lefektetése, amit aztán a szülő részéről szintén ajánlott következetesen betartatni, hogy a kiskorú biztonságban érezhesse magát.

Biztonságos otthon, telefonszám és elérhető személy

Az okos telefon előnye, hogy a gyermek és szülő is elérhetővé válik, így tudnak egymásról, akár előre megbeszélt időpontban hívhatják egymást, ami a napirendben is egy igazodási pont lehet. A szülők többsége azt gondolja, a gyermek a lakásban van a legnagyobb biztonságban, de bizony ott is vannak veszélyforrások. Egy biztonságos otthon kialakítása mellett azt is figyelembe kell venni a szülőnek, hogy a gyermeki kíváncsiság számos veszélyt rejthet, ezért nyugodtan beszéljünk ezekről is.

Ha a kiskorú hosszabb-rövidebb időre egyedül marad otthon, a szülő mindig tudjon arról, hogy gyermeke hová megy, kikkel és milyen programot szervez, illetve, mikorra ér haza, hogy tudják, hol kell keresni, ha nem kerül elő időben. A biztonságos közlekedés megtanítása is elengedhetetlen. Mindig legyen egy olyan telefonszám, ahol a gyerek bármikor utoléri a szülőt, nagyszülőt, egyéb rokont, vagy esetleg testvért, aki segíteni tud, ha mégis szükség van rá. Emellett az is nagyon fontos, hogy a megadott számon valóban fel is vegye a telefont a megadott személy. A gyermek ismerje a baj esetén hívható 112-es számot is, és magyarázzák el neki, hogy ne féljen segítséget hívni, ha úgy adódik, hiszen baleset, vészhelyzet, rosszullét bármikor adódhat. Egyeztessünk további szabályokat is: idegenekkel ne álljanak szóba, ne nyissanak ajtót senkinek, akit nem ismernek, illetve senkitől ne fogadjanak el ajándékot, édességet. A legjobb megoldás, ha életkoruknak megfelelően kisebb-nagyobb feladatot kapnak a gyermekek, hogy elkerüljék a csellengést. Azt sem szabad elfelejteni, hogy az okos eszközök veszélyeket is rejthetnek, amellett, hogy a gép előtt ülve vagy a telefont nyomkodva észrevétlenül peregnek az órák. Sajnos a nagyvárosokban ma már a szomszédok is alig ismerik egymást, változik a világ, sok helyen jellemző az érdektelenség. Ha mégis lehetősége van a szülőnek, beszéljen a család barátjával, megbízható rokonnal, jószomszéddal, hogy ránézzenek, rákérdezzenek valamilyen módon az egyedül otthon maradt gyermekre, ami mindkét félnek megnyugtató érzést adhat. Hazaérkezve mindig beszéljük meg, hogy mi történt otthon, amíg távol voltunk, és legyünk büszkék talpraesett gyermekünkre, tudassuk vele is érzéseinket. A legjobb azonban az, ha valamilyen módon megpróbálják a szülők megoldani a felügyeletet, mert minden elővigyázatosság ellenére is adódhatnak problémák – hívta fel a figyelmet Szabó Csaba.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában