Az eljárás illetékmentes

2021.09.24. 16:08

A vízbázis védelme miatt kell engedélyeztetni a kerti kutakat

Becslések szerint több tízezer olyan használatban lévő vagy használaton kívüli kerti kút lehet az országban, amelyet illegálisan építettek az elmúlt évtizedekben. Ezek bejelentési kötelezettségének eredetileg 2020. végéig kellett volna eleget tennie a tulajdonosoknak, az országgyűlés azonban kitolta ezt a dátumot 2023. december 31-ig. Sokan ugyanakkor nem értik, miért szükséges most az adminisztráció, hiszen már hosszú idők óta így öntöznek.

Wurmbrandt András

Van, aki évtizedek óta használja, más csak most vette azt a telket, amin rajta van, és egyáltalán nem is érdekli, mégis mindkettőjükre ugyanaz a szabály vonatkozik: az ásott-, vert- és fúrt kutakra is fennmaradási engedélyt kell kérni az illetékes jegyzőnél vagy katasztrófavédelmi igazgatóságnál.

A bejelentési kötelezettség azonban nem új keletű, a Belügyminisztérium Kommunikációs Főosztálya érdeklődésünkre közölte, az állam kizárólagos tulajdonát képező felszín alatti vízkészletekbe beavatkozó minden olyan kútra – mélységtől és használati céltól függetlenül – amely 1992. február 15-e után létesült, már a létesítésekor engedélyt kellett kérni. A vízgazdálkodási bírság 2023 végére kitolt türelmi idejének bevezetésével a jogalkotói szándék az volt, hogy ösztönözze az engedély nélkül létesített, illetve üzemeltetett kutak legálissá tételét azok típusától, mélységétől és használati céljától függetlenül – tették hozzá.

Ez tehát azt jelenti, hogy akkor is be kell jelenteni a kutat, ha valaki nem használja, vagy meg akarja szüntetni. Aki viszont úgy dönt, hogy továbbra is ezzel öntözné a konyhakertet vagy a virágait, megteheti, azzal a kitétellel, hogy a háztartási vízigényt kielégítő kutak esetében a vízjogi engedélyt bizonyos időszakonként megújítja.

Az engedélyezési eljárás illetékmentes

A Kommunikációs Főosztály rámutatott, az engedélyezési eljárás illetékmentes, a kérelemhez csatolandó dokumentációhoz szükséges információk pedig az aláírásokkal együtt ráférnek egy A/4-es lapra. A kút műszaki adatait illetően ennél részletesebb adatszolgáltatás nem szükséges, így nem kell beküldeni sem helyszín-, sem pedig műszaki rajzot. Az eljárásokban a tulajdonképpeni költséget jelentő kútfúró szakember közreműködése kizárólag fúrt kutak esetében szükséges, az ásott kutaknál a tulajdonos is megadhatja a jogszabályban előírt adatokat. Kivételt képez ez alól, ha az ásott kút ivóvízbázis védőterületén van, vagy karsztos képződményből kapja a vizét. Ebben az esetben nem a jegyző engedélyezi az épített vízforrást, hanem a területi vízügyi hatóság, hiszen ezek a kutak – vizeink fokozottabb védelme érdekében – szigorúbb szabályozás alá esnek – magyarázta a Belügyminisztérium Kommunikációs Főosztálya.

Amennyiben valaki a bő két év múlva lejáró határidőig sem jelenti be a telkén lévő kutat, úgy akár háromszázezer forintra is büntethetik.

Fenntartható vízkészlet a cél

A szaktárca munkatársa érdeklődésünkre kiemelte, a kutak előzetes engedélyezése azért szükséges, mert az ország területén megtalálható felszín alatti vízkészletek egységes, egybefüggő dinamikus rendszert alkotnak, amelynek részei a szennyeződésre érzékenyebb karsztvízek, vagy a lakossági ivóvízbázis térrészei is – ezek pedig fokozott védelmet igényelnek. Az egyes víztípusok, mint a talajvíz, a rétegvíz vagy a karsztvíz közvetlenül, vagy közvetetten, de kapcsolatban vannak egymással. A klímaváltozás hatásaira is tekintettel, a vízkészlettel történő hosszútávú fenntartható gazdálkodás az állam feladata, amely akkor tud felelősen gazdálkodni a rá bízott vízkészletekkel, ha nyilvántartja, mennyi az évente utánpótlódó felszín alatti vízkészlet, és hogy ezzel szemben mennyi a különböző céllal – ivóvíz, ipari, mezőgazdasági felhasználás – engedély alapján kivett összes vízmennyiség, azaz éves vízmérleget állapít meg.

Címkék#kút#kutak

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában