2009.06.02. 13:50
Stíriai metélt sárgabaracklekvárral
Hozzávalók 4 főre:
50 dkg tehéntúró
10 dkg liszt
6 tojás
2 dl tejföl
8 dkg vaj
5 dkg mazsola
3 evőkanál porcukor
reszelt citromhéj
1 evőkanál zsemlemorzsa
só
Az áttört vagy megdarált tehéntúrót összegyúrjuk 10 dkg liszttel, egy kevés sóval és 3 egész tojással. Jól kidolgozzuk és fél cm vastagra nyújtjuk, kisujjnyi széles metéltre vágjuk és sós vízben kifőzzük. Leszűrjük és jól lecsurgatjuk. Három tojássárgáját elkeverünk 3 evőkanál porcukorral, 8 dkg vajjal, 5 dkg mazsolával, 2 dl tejföllel és végül a tojásfehérjékből vert kemény habbal. Hozzávegyítjük a jól lecsurgatott metéltet, vajjal megkent, zsemlemorzsával meghintett mély tűzálló tálba vagy lábasba öntjük, és előmelegített sütőben szép pirosra sütjük.