Kisalföld konyhája

2009.06.09. 10:37

Nemeskeresztúri lángos

Hozzávalók:

1 kg celldömölki finomliszt
kb. 8 dl tehéntej
5 dkg friss élesztő
2 púpos evőkanál kristálycukor
1 púpos evőkanál jódozott só
1 egész tojás
1 evőkanál étolaj a tésztához és étolaj a kisütéshez

2 dl tejet meglangyosítunk, 1 púpos evőkanál cukrot elkeverünk benne, az élesztőt belemorzsoljuk és jól felfuttatjuk. A lisztet beleszitáljuk az edénybe és ráhintünk 1 púpos evőkanál cukrot, 1 púpos evőkanál jódozott sót, ezeket elkeverjük a liszttel. 1 egész tojást ütünk a lisztbe, a felfuttatott élesztőt is a liszthez adjuk. A tésztát kézzel dolgozzuk össze közepesen keményre, a langyos tejet adagonként adjuk a liszthez.

Összeállítjuk a tésztát, de csak annyira, hogy a liszt elvegyüljön, a tészta egynemű legyen. 1 evőkanál étolajat csurgatunk a tésztára és enyhe mozdulatokkal bele is forgatjuk és cipót formálunk a tál aljára. Kissé meghintjük liszttel, konyharuhával letakarjuk és jó meleg pléddel bebugyolálva egy órát kelesztjük. A tészta gyönyörűen meg fog kelni. A megkelt tésztát lisztezett gyúródeszkára borítjuk és sodrófával ceruza vastagságúra kinyújtjuk.

A tésztát kb. 15 percig pihentetjük és aztán háromszögeket szelünk, kereszt- és hosszirányba kinyújtjuk és az izzó olajban kisütjük. Rácsra szedve lecsepegtetjük és ízlés szerint sajttal és tejföllel fogyasztható.

Ovádi Lajosné

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!