Kisalföld konyhája

2009.05.05. 11:35

Burgonyaleves buggyantott tojással

Hozzávalók 4-5 személyre:

fél kg burgonya
5-6 db tojás
1 fej vöröshagyma
2 evőkanál liszt
olaj vagy zsír (libazsír)
petrezselyem
őrölt paprika

őrölt köménymag
babérlevél
1 szál gyökér
1 szál sárgarépa
1 zellerzöldje
tejföl
ecet

Egy közepes fej vöröshagymát apró kockákra vágunk, majd kevés olajon vagy zsíron (esetleg libazsíron) üvegesre párolunk. Ezután 2 evőkanál lisztet teszünk hozzá, és kissé megpirítjuk (rántást készítünk). Egy kis marék apróra vágott petrezselyemmel egy picit tovább kavarjuk, végül 1 ek. őrölt paprikával ízesítjük. Ezután a tűzről levéve 2,5 liter hideg vízzel felengedjük, sóval, őrölt köménymaggal ízesítjük, és egy babérlevelet is teszünk bele.

A tűzre visszatéve 1-1 szál gyökeret és sárgarépát hosszában elvágva belehelyezünk a levesbe, és amikor félpuhára főtt a zöldség, teszünk hozzá fél kg kockára vágott burgonyát. Ha van, lehet bele főzni zellerzöldjét is.Ha a burgonya már majdnem megfőtt, beleütünk a levesbe 5-6 tojást. Kavarni nem szabad, csak 5 perc után, akkor is óvatosan. Még 2-3 percig főzzük.

Tálaláskor tejföllel és ecettel ízesíthetjük.

Elkészítési idő: 40 perc.

Mesterpraktikák: Régi, hagyományos ízek köszönnek vissza a burgonya és a tojás párosításával.

Héjja Sándorné

Az oldalt szponzorálja: www.nadoretterem.hu

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!