Kisalföld konyhája

2009.03.17. 15:46

Szalvétás gombóc

Hozzávalók:

10 db zsemle
1 db vöröshagyma
1 evőkanál vaj
4 db tojás
2 dl forró tej

szerecsendió

A zsemléket felszeleteljük amilyen vékonyra csak lehet. (Legjobb recés élű késsel és a szikkadt zsemle jó.) Egy tálba rakjuk, hozzáadjuk a vajban megpirított vöröshagymát, fűszerezzük és leforrázzuk a tejjel. Letakarjuk egy konyharuhával, majd 10 percig állni hagyjuk. Utána, mikor már nem forró, ráütjük a tojásokat és jól összedolgozzuk.

Kaptunk egy formázható, a tojástól csúszós masszát. Alufóliát duplán kiterítünk, beolajozzuk és rúdban ráhelyezzük a zsemlés tölteléket. Ráhajtjuk a fóliát, feltekerjük a végeit, lezárjuk és sós, gyöngyöző vízben kifőzzük. Hideg vízbe kiszedjük, levesszük róla az alufóliát és ujjnyi vastagon felszeleteljük.

Mesterpraktikák:

Köretnek, vadashoz, ragukhoz, pörköltekhez finom. De jó pl. reggelihez is, serpenyőben megpirítjuk mindkét oldalát, majd teszünk rá sült szalonnát és egy tükörtojást. Ez végül is nem gombóc, csak az alapanyaga az. Rúd alakban főzzük ki, és azután szeleteljük, adagoljuk. Régebben tiszta konyharuhában, szalvétában főzték ki. Innen az elnevezés.

Edvi László

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!