2009.03.12. 11:45
Legényfogó pecsenye sült almával
Hozzávalók:
6 szelet 20 dkg-os csontos tarja
2 dkg só
2 dl 20%-os tejföl
20 dkg reszelt trappista sajt
2 ek. étolaj
5 adag főtt burgonya
80 dkg alma
15 dkg áfonyadzsem
Ehhez az ételhez legjobb hús a sertéstarja, annak is a karaj felőli része.
Egy kisebb tepsit vagy olyan jénai tálat választunk sütőedénynek, amibe 5-6 db 20 dkg-os tarjaszelet belefér egymás mellé. A szeleteket megsózzuk (de nem klopfoljuk ki), és egy olajjal kikent tepsibe vagy jénai tálba rakjuk szép sorban, szorosan egymás mellé. A tetejére rákenjük a 2 dl tejfölt, ráhintjük a reszelt sajtot és betesszük az előmelegített sütőbe sülni. 200 fokon sütjük 40 percig. Ekkorra szép piros lesz a sajt a húson.
Főtt, sós burgonyával és áfonyadzsemmel töltött, sült almával tálaljuk.
Az alma sütése:
Az ép héjú, hámozatlan almának a magházát kitoljuk a magházfúróval és vajjal kikent tepsibe rakjuk. Ha billeg, egy keskeny szeletet vágjunk le az aljáról, hogy megálljon. 200 fokos sütőben 10-15 percig sütjük.
Tálaláskor áfonyadzsemmel töltjük az almában lévő üreget.
Pető István