Kerti Kalendárium

2010.05.28. 09:33

Munkák a májusi díszkertben

A lakásban tartott, hajtatott (cserépben virágoztatott) hagymásaink öntözését folyamatosan csökkentsük, vagy egyszerűen csak ültessük ki ezeket a kertbe.

Május közepéig ültethető még a kannavirág, és a dália gumói is. A fenyőfélék ültetésének ideje hamarosan véget ér, ezek majd csak augusztus végétől ültethetők teljes biztonsággal. A frissen földbe került növényeket rendszeresen és bőségesen öntözzük. Ha nagyon meleg helyre ültetünk fenyőfélét érdemes nádfonattal, vagy lapkelmével körbevenni, így elősegítjük a biztosabb begyökerezést, és megelőzhető a friss hajtások leégése.
A kora tavasszal virágzó cserjéinket (babarózsa, aranyvessző) elvirágzást követően visszavághatjuk, és formára is alakíthatjuk őket. Általában minden virágzó cserjére igaz, hogy elvirágzást követően kell visszavágni, mert a túl későn, ősszel visszavágott, tavasszal nem hoz virágot.
A lágyszárú évelőket csak akkor kell megbolygatni, ha a helyük leárnyékolódott, vagy összezsúfolódtak.
Az elvirágzott orgonán előtörő sarjhajtásokat folyamatosan távolítsuk el.
Május közepétől nyugodtan kiültethetőek az egynyári virágok, és az erkélyládákba is kikerülhetnek a muskátlik.
Mostanában gyakran láthatunk különböző hernyókat a dísznövényeinken. Ezek túlzott elszaporodásukkal jelentős kárt tudnak okozni. Ellenük a védőszerek pl: Dimilin, Karate, Dipel (biotermesztésben is használható).
A jó idő beköszöntével egyre több csodás növény csábít minket vásárlásra. Mielőtt pénzt adnánk értük, nem árt átgondolnunk kertünk adottságait. Öröm helyett bosszúság forrása lehet friss szerzeményünk, ha nem ismerjük leendő dísznövényünk igényeit, kertünk adottságait.
Kezdjük a talajjal: meszes talajra érdemes őszibarackot, mandulát, míg a savanyú talajra áfonyát, rododendront ültetni.
Másodsorban fontos a kertünk tájolása. Ez ugyanis a kert árnyékoltságát, uralkodó szélirány hatását befolyásolja. Az utóbbi években a talajvíz mozgása is meghatározza a telepíthető növények számát. Ezzel a problémával nem rögtön az ültetéskor találkozunk, hanem az évek folyamán derül ki. A legtöbb fás szárú növény nagyon rosszul viseli a magas talajvizet, talán nincs is növény mely a pangó vizet elviseli. Legjobban a gyep bírja a tartós vízborítást.
A kertészetekben, gazdaáruházakban kapható növények többnyire cserépben kaphatóak, kisebb méretűek, és tőzegbe vannak ültetve. A tőzeg, a legolcsóbb ültető közeg, nagyon jó víztartó képességgel bír. Hátránya, hogyha egyszer kiszárad többé nem szívja fel a vizet, így a beleültetett növény elpusztul. Ha tőzeges növényt vásárolunk, mihamarabb ültessük át (főleg ha szobanövényről van szó) virágföldbe, vagy ültessük ki a kertbe. Ültetés előtt mindig öntözzük meg, mert így nem esik szét a földlabdájuk.
A földlabdás növény esetében ültetéskor nem kell eltávolítani a földlabdát borító jutacsomagolást, mert ez egy-két hónap alatt lebomlik A sűrű szövésű műanyaghálót viszont feltétlenül vegyük le, mert akadályozza majd a gyökerek fejlődését. Az el- és átültetett növényeket mindig bőséges vízzel öntözzük be. Az átültetést lehetőleg borús időben végezzük. Az átültetett növényt tegyük 2-3 napig árnyékos helyre, mert ezzel is csökkentjük a párologtatást, és így több ereje marad a növénynek a begyökeresedésre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!