Kerti Kalendárium

2010.01.14. 15:24

Új év a gyümölcsösben

Az év első hete rendszerint hideg, s hó, hólé borítja ilyenkor a gyümölcsöskertet is,


 a szabadban tehát nem kellemes és nem is lehet tevékenykedni. Annál több munkát kínálnak a tavaszi előkészületek. A szerszámok többsége élezésre vár: a kicsorbult ásót, lapátot, kapát magunk is kikalapálhatjuk és megreszelhetjük. A tompa csákányt, fejszét, baltát azonban jobb lesz szakemberhez vinni, hogy megélesítse. Az eltörött vagy elrepedt szerszámnyelet is újjal kell pótolnunk. Most szerezzünk be gyümölcsszedő létrát; ez könnyű, de biztonságos legyen, mert a metszéshez, a gyümölcsszedéshez, sőt esetleg a permetezéshez is ezt használjuk majd. Vizsgáljuk meg a permetezőgépet és szerezzük be hozzá a cserélendő és a legfontosabb alkatrészeket. Célszerű ha például tartalék szórócsövet tartunk, hogy amikor sürget a munka, a kisebb meghibásodás miatt ne kelljen a permetezést abbahagyni.
Enyhébb téli napon megkezdhetjük az idősebb fák törzsének tisztogatását. Először kaparóvassal, azután drótkefével távolítsuk el a kéregripacsokat és az alattuk meghúzódó, áttelelő kártevőket, kórokozókat. A munka megkezdése előtt terítsünk a fa alá műanyag fóliát, hogy arra hulljon a kaparék, amit azután haladéktalanul égessünk el.
Télen előfordul , hogy vastag zúzmararéteg vonja be a fák ágait, vagy ólmos eső hatására jégkéreg képződik a vesszőkön. A zúzmara súlya alatt letörhetnek az ágak, a jégbevonat pedig megakadályozza a rügyek légcseréjét, és ezzel pusztulásukat okozza. Ezért a zúzmarát és a jégkérget távolítsuk el a fákról; rázogassuk őket és az ágakat ütögessük meg óvatosan seprűvel.
A gyümölcsfák és gyümölcstermő bokrok téli nyugalmi állapota lehetővé teszi, hogy a növények fejlődése szempontjából döntő fontosságú ápolási, fatisztogatási munkák elvégzésére viszonylag hosszú idő áll rendelkezésünkre. A károsítók áttelelését, továbbszaporodását megakadályozó növényvédelmi teendőket éppen ezért nem érdemes az utolsó pillanatra, a rügyfakadás idejére hagynunk. Ha ősszel nem volt rá lehetőségünk, már az első fagymentes, enyhe téli napokon elkezdhetjük a mechanikai munkákat. Ezzel egyrészt elkerüljük a kora tavaszi munkatorlódást, másrészt, csökkentjük egész évi növényvédelmi munkákat és a kártevők felszaporodását.
Télen jól láthatók a fákon éktelenkedő gyümölcsmúmiák, hernyófészkek: ezeket szedjük le és égessük el, mert ezek a jó idő megjöttével fertőző gócként szolgálnak. Amikor hó borítja a tájat, sokan szenvednek az éhségtől hasznos kis segítőtársaink, az énekes madarak. Etessük őket rendszeresen kender-, köles-, napraforgómaggal vagy magtári törmelékkel. A cinkék nagyon kedvelik a vékony spárgán kiakasztott faggyúdarabot. Az etetőhelyre a madarak rendszeresen gyülekeznek és ez mozgalmassá, változatossá teszi az egyébként téli nyugalmába dermedt kertet. Arról azonban ne feledkezzünk meg, hogy a rendszeressé vált, megszokott etetés elmaradását madárvendégeink nagyon megsínylik, ezért a folyamatos etetésről gondoskodjunk.

Nagykutasi Viktor kertész

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!