Kerti Kalendárium

2009.12.02. 08:04

Az ünnep virágai

Az ünnepek közeledtével a virágboltokban, nagyszámban megjelent a mikulásvirág

Az ünnepek közeledtével a virágboltokban, nagyszámban megjelent a mikulásvirág, mely színével és formájával emeli a lakás fényét. Az apró, sárga virágokat élénkpiros (vagy újabban sárga) falevelek veszik körül, melyek e növény díszítő értékét adják, és körülbelül 2 hónapig virágoznak. Ezt követően a levél nélküli növényt 15-20 cm-re vágjuk vissza, és májusig hagyjuk pihenni, azaz világos helyen tartsuk, de ritkábban öntözzük. Május végén laza földkeverékbe ültessük át, majd kezdjük el ismét rendszeresen öntözni és tápoldatozni, addig is levéldísznövényként gyönyörködhetünk benne. Sajnos lakásban, a következő évben nagyon nehezen virágzik. Magassága 30-80 cm közötti. Kedveli a meleg (20-25 0C), napos helyiséget, de a közvetlen napfényt is jól tűri. Folyamatosan locsoljuk, mert nagy felületű lombjának köszönhetően gyorsan párologtat, főleg ha az általa nagyon kedvelt laza tőzeges talajban neveljük. A kiszáradásra nem ritkán erőteljes lombhullással válaszol. Havonta egyszer adjunk neki tápoldatot. Ezt a növényt elsősorban szezonvirágként tartjuk számon, ezért virágzás alatt átültetni nem szükséges. Vigyázzunk, mert a levéltetvek nagyon könnyen megtámadják, fertőzés esetén Actara nevű rovarlőszerrel öntözzük be a növényünket. Érzékeny bőrűek a nedvével ne érintkezzenek, mert kiütést okozhat náluk.
Ha a téli hidegben a lakásba egy kis tavaszt szeretnénk varázsolni, most kell beszerezni, vagy a kertből kiásni krókusz, tulipán (törpefajták a legjobbak). A nárcisz és jácint hagymákat 10-12 napra tegyük be a hűtőszekrénybe 4-5 °C-ra ez lesz számukra a tél. Ezt követően ültessük el őket virágföldbe az apróbb hagymákat többesével a nagyobbakat egyesével cserépbe, vagy virágládába. 6-8 napig tartsuk sötét de 15 °C körüli helységben, ezután vigyük világos helyre. Legjobb az ablak közelében, így már csak pár napot kell várnunk (ez hőmérsékletfüggő), hogy csodás kis hagymásaink kivirágozzanak. Ha nem tartjuk túl melegen (22°C-nál) helyen őket akkor akár egy hétig is gyönyörködhetünk.
Elvirágozás után, ha már ki tudunk menni a kertbe, ültessük ki a hagymákat és így jövőre a kertünket díszítik a tavasz beköszöntével.
A kereskedelemben kaphatók „Hőkezelt" hagymák ezeket már csak elültetni és így nevelni kell, az előbb leírtak szerint.
Nagykutasi Viktor kertész

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!