Kerti Kalendárium

2009.11.05. 08:04

Kezdődik a teletetés…

A muskátli töveket szedjük föl, a cserepeket is vigyük 10-12 C0 körüli helyiségbe, és csak néha öntözzük meg.

A muskátli töveket szedjük föl, a cserepeket is vigyük 10-12 C0 körüli helyiségbe, és csak néha öntözzük meg. Régi módszer a muskátli tövek szárazon tartott teleltetése, ilyenkor a kivett gyökeres növényt megtisztítjuk a földtől, levelei jórészét eltávolítjuk, gyökerét újságpapírba csomagoljuk és 5-10 C0-on tartjuk a tavaszi ültetésig. Ezt csak akkor alkalmazzuk, ha nincs helyünk a cserepes növények teleltetéséhez.
A kertbe kiültetett angyaltrombitát, leandert is vigyük világos, fagymentes, de 15 C0-nál nem melegebb helyre.
Az angyaltrombitát inkább tavasszal- a kitelepítés előtt pár héttel- vágjuk vissza, ugyanis ha most visszametsszük, a tél folyamán növő hajtásai megnyúlnak. A leandert is jobb tavasszal visszavágni, de gyökereztetéshez most is vághatunk le 20-30 cm hajtásokat, melyek sötétszínű üvegedényben tavaszig szépen meggyökeresednek.
Vigyázzunk szobanövényeinkre, mert ilyen hidegben a párperces szellőztetés is levélhulláshoz, sárguláshoz vezethet. Az öntözésüket is mérsékeljük.
Most már mindenképp szedjük fel a dália, kanna, kardvirág és gumós begónia gumóit, száraz, fagymentes helyen teleltessük. Hullik a fák lombja, ezt a gyepfelületről rendszeresen távolítsuk el, mert ha rajtahagyjuk a tél folyamán kipállik a füvünk.
A tavasszal virágzó díszcserjéket most ha még kell megmetszhetjük. A legjobb módszer mindig az idős ágak eltávolítása -így folyamatosan üdék és dúsak maradnak bokraink.
Az élő sövények (fagyal, kecskerágó, buxus, gyertyán) metszéséről sem késő még most gondoskodnunk. Az elöregedetteket most érdemes erőteljes metszéssel megifjítani. Ma már ahhoz, hogy a dísznövényeink is szépen fejlődjenek elengedhetetlen a növényvédelmük. Az őszi lemosó permetezést ezért ajánlott e növényeken is elvégeznünk. A jövő évben ezzel nagyban megelőzhetjük a gombás fertőzések és állati kártevők elszaporodását. E munkához a legjobb a kén és réztartalmú lemosó permetszert használni.
Nagykutasi Viktor kertész

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!