Kerti Kalendárium

2009.06.12. 10:02

Ritkító gyümölcsválogatás

Ahol bőséges volt a virágzás és a berakódása ott el kell kezdeni a ritkító gyümölcsválogatást.

Ezt lehetőleg több menetben végezzük el, mégpedig úgy, hogy a két kifejlett gyümölcs közé még egy harmadik is elférjen, mert csak így érhető el a szép egészséges nagygyümölcsű termés. Ha ezt nem teszzük meg, a fa természetes gyümölcshullásba kezd. Ennek oka a természetes önszabályozás, mivel metszéskor túl sok termőrügyet hagytunk meg, vagy nagyon jó volt a beporzás, sok termés képződött, ezért hogy a fa el tudja magát és a termését is látni tápanyaggal, a felesleges termést ledobja magáról. Az már baj, ha ezt 2-3 hétnél tovább teszi, vagy túl sokat - a termés 50%-át leszórja.. Ennek oka vagy a vízhiány vagy a tápanyaghiány lehet. Megelőzni vagy megállítani beöntözéssel, lombtrágya kipermetezésével, vagy tápoldatos beöntözéssel lehet.
Mostanában rajzik a kaliforniai pajzstetű, amely főképp az idősebb fákat támadja meg, ezen belül is elsősorban az almát, körtét, birset, naspolyát, ellene védekezhetünk Mospilan 250 SP nevű készítményekkel.
A málnatöveket elvirágzása után permetezzük le vesszőszúnyog és vesszőfoltosság ellen.
Rendszeres kapálással nem csak gyomtalanítunk, de a talajlazításnak köszönhetően a talaj nedvességmegőrző képességét is növeljük.
A lekaszált gyepet nyugodtan terítsük a gyümölcsfáink, vagy a bokraink tövére. A szüreteléskor lehulló levelet, gyümölcsöt folyamatosan szedjük össze, megelőzve ezzel a kártevők, és kórokozók visszakerülését fáinkra. A letermett szamócatöveket feltétlenül kapáljuk meg, a sarjakat csak szaporítás céljából hagyjuk rajta. A három évnél idősebb töveket érdemes felszámolnunk, mert egyre apróbb és kevesebb termést adnak Az őszibarackfákon folyamatosan végezzünk hajtásválogatást (zöldmetszést), a sűrűn nem megfelelő irányba növőket távolítsuk el.
Az almamoly kifejlett hernyóinak összegyűjtése céljából rakjunk fel az alma-, körte-, birs- és diófák törzsére almamolyfogó öveket, és a lombhullás végéig rendszeresen cseréljük. A birsfákról metsszük le és égessük el a moníliával fertőzött hajtásokat, amelyeken a levelek megbarnultak, elszáradtak, de nem hullottak le. Ugyanez a teendőnk a körtefákon található szivarsodró jellegzetes szivarjaival is. Most kell védekeznünk az almaféléken kaliforniai pajzstetű, almamoly, varasodás, monília és lisztharmat ellen is, de az atka károsítására is figyeljünk oda, és időben kezdjük meg a védekezést. A kombinált hatású permetlébe gombaölő szereket, Topas 100EC, vagy Dithane M-45 öt+ Thiovitot és rovarölő szereket tegyünk. Ha takácsatkák vagy vértetű elszaporodását észleljük, a kártevők ellen Actarát vagy Talstar 10EChasználjunk.

Nagykutasi Viktor kertész

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!