Kerti Kalendárium

2009.03.30. 08:44

Fák lemosó permetezése

Két eső között és szélmentes időben most kell elvégeznünk a lemosó permetezést.

Ha az idő engedi, és már lassan végeztünk a metszésekkel, és a téli enyhébb napokon elvégeztük az idősebb fák törzs- és ágtisztítását, akkor lassan készüljünk elő a tavaszi lemosó permetezéshez, melynek lényege a megelőző védekezés az áttelelő kár- és kórokozók felszaporodásának a megakadályozása. A lemosó permetezést a legjobb rügypattanáskor, lehetőleg 10-15fokos hőmérsékleten (csak is fagymentes időben) elvégezni.
A legrégebben használt szer a bordói lé, (a mészkénlé, Agrokén) ma már ezeket nem kell házilag keverni, sőt már a bordói lé + kén kombináció is kapható, amely a belső és külső élősködő gombabetegségeket pusztítja. Ha az áttelelő rovarok, kártevők számát is szeretnénk csökkenteni, akkor érdemes olajtartalmú szert is használni (Agrol Plus), mert ez a fáinkon áttelelő rovarok különböző alakjait filmréteggel vonja be, és elzárja a levegőtől, amely azok fulladását okozza.
Ha olajos szert használunk, akkor ügyeljünk arra, hogy az előbb említett filmréteg nem csak a rovarokat, hanem az ágakat is bevonja, ezért az ilyen szert csak 2-3 évente használjunk.
A lemosó permetezést úgy kell vennünk, mint a növényvédelem legfontosabb elemét. A megfelelő szerek használatával, megfelelő időben (megnyílt a rügy) végzett permetezés után a kártevőink 80-90%-a elpusztul.
A lemosó permetezés nemcsak a termés megvédése de fáink egészséges állapotának megőrzése szempontjából is nagyon fontos. Ha valaki bioban gazdálkodik annál is engedhetetlen az ősz és a tavaszi lemosó permetezés.
A lemosó permetezés mint ahogy a neve is elárulja akkor hatékony ha a permetlé a fán megfolyik, teljes felületét egyenletesen borítja. Tehát ilyenkor ne sajnáljuk a permetlevet, igazán hatékonyan nagy szemcseméretet képező szórófejjel érhetünk el. De a permetezés során a magunk védelméről se feledkezzünk meg.
Nagykutasi Viktor kertész

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!