Kerti Kalendárium

2009.02.13. 14:33

Vigyünk ágat a lakásba !

Blogunkban mostantól egy gyakorlati szakember tanácsait is olvashatják. Nagykutasi Viktor a soproni Lippai János Kertészeti majd a fertődi Porpáczy Aladár Kertészeti középiskolában végezte tanulmányait.

A fiatalember megalapította, s 10 éven át vezette a Kapuvári Kertbarát Kör-t. A Kertészek és Kertbarátok Országos Egyesületének 15 éve tagja és rendszeres előadója, nemcsak a szakmája de a hobbija is a kertészkedés.Szakterülete a házikerti gyümölcsösök, díszkertek és szobanövények növényvédelme, és az utóbbi években a kerti tavak építése, majd ökológiai (vegyszermentes) fenntartása.Immár 10 éve vállalkozóként gyakorló - mind a legkisebb kertek mind a megye cégeinek - kertészeként, naponta kerül kihívások elé. Ezeket saját kútfőből vagy nem szégyellve idősebb kertész kollégáinak tanácsát kikérve old meg.Tudását szívesen megosztja az olvasókkal - immár 13 éve a Kisalföld hasábjain - , két éve cikkeit könyv formában is kiadták.

Viktor tanácsai a hétvégére:

A napokban érdemes szemügyre venni fáinkat, a letört sérült részeket eltávolítani és a sebeket faseb-kezelővel bekenni. Ha kerti sétáink alkalmával a fákon maradt „múmiákat" (moníliával fertőzött, rászáradt termés) látunk, haladéktalanul távolítsuk el és ha lehet égessük el, ezzel megelőzzük a további fertőzést. A téli fagykárt könnyedén ellenőrizhetjük. Ha egy leválasztott szőlőrügyet hosszában kettévágunk és az fekete színű, akkor megfagyott. Gyümölcsfák esetében szedjünk le 1-2 hajtást, a lakásban tegyük vázába a virágok 1-2 héten belül megjelennek és azok számából már a termés mennyiségére is lehet következtetni. Bogyós gyümölcseink (ribizli, köszméte, josta) metszését már megkezdhetjük, az elöregedett letermett, sérült vesszőket tőből távolítsuk el. Ha a bogyósokat szaporítani szeretnénk, fagymentes időben tőosztással megtehetjük, mindaddig míg ki nem hajtanak. Amennyiben módunk van istállótrágyát vagy érett komposztot kijuttatni a gyümölcsösbe, azt érdemes minél előbb megtenni. Persze ezt csak akkor tudjuk elvégezni ha a talaj felengedett és nem áll rajta víz. Egy kifejlett gyümölcsfának 10-15 kg, egy fiatalnak 5 kg trágyára vagy komposztra van szüksége, amit a korona alá a földbe forgatva (beásva) juttassunk ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!