Kék hírek

2019.08.12. 19:22

Riport a gyilkossággal gyanúsított É. Imrével: `a villanyszerelők élnek´

Hatvan órával azután, hogy nyomkövetővel a lábán hazatérhetett É. Imre, kiállt a nyilvánosság elé, hogy elmondja a saját verzióját arról, mi történhetett Mácsik Zoltán és Orlik Vilmossal.

Sudár Ágnes

"Eltűnni egy időre"


A több mint egyórás interjú így kezdtük: "Ön ölte meg Mácsik Zoltánt?" "Nem." "Orlik Vilmost?" "Nem." Van köze az ikrényi szomszédasszonyának eltűnéséhez? "Semmi." A börtönből szabadult, de továbbra is két ember megölésével gyanúsított É. Imre kitart amellett, hogy a két villanyszerelő él, s teóriája is van arra, miért tűntek el – saját akaratukból. Az ő elmondása szerint ugyanabba a folyóba léptek, pontosabban ugyanabba a veszélyes maffiakörbe kerültek, s őt csak arra kérték, segítsen nekik eltűnni egy időre.


Ebben a cikkben az interjú legfontosabb szálát, É. Imre verzióját olvashatják Mácsik Zoltán és Orlik Vilmos eltűnése kapcsán, de a teljes beszélgetés sokkal hosszabb és részletesebb annál, mint amennyi terjedelem most rendelkezésünkre áll. Akit érdekel, két részben – most, illetve jövő hét szombaton – a kisalfold.hu oldalunkon a teljes interjút elolvashatják.

 

É. Imre nyomkövetővel a lábán térhetett haza otthonába.

É. Imre nyomkövetővel a lábán térhetett haza otthonába.

Ukrán-szlovák kör?


Mácsik Zoltánnal tehát eltűnése napján, reggel hatkor találkozott É. Imre. Utóbbi a tartozása nagy részét, 10 ezer euróból 9 ezret akart visszaadni Mácsiknak, illetve megkérte volna, hogy egy kisebb munkát vállaljon el a telkén. A találkozó előtt éjjel kettő körül felébredt, nem tudott visszaaludni – azt mondja, ilyen előtte egyszer-kétszer, de a börtönben is előfordult vele. Nem aludt tehát, hanem elkezdett az egyik autójából a másikba átpakolni (az aktuális munkák miatt), ehhez otthonról elment a győri Sport utcába. Nála volt már a pénz, amikor három férfi leszólította: Ismeri a Zolit?


Ismeri, válaszolta, majd hamar kiderült, hogy a pénz miatt jöttek. Odaadta nekik, majd közösen elmentek Ikrénybe, É. Imre telkére. Ott vártak a találkozó időpontjáig, majd elmentek az abdai benzinkúthoz, hisz oda beszélték meg a találkát a mosonmagyaróvári villanyszerelővel. Onnan vissza Ikrénybe, ahol Mácsik Zoltán előállt azzal a történettel, amelyet néhány évvel ezelőtt Orlik Vilmos is elmesélt neki: egy olyan ukrán-szlovák körnek dolgozik villanyszerelőként, amely nyilvánvalóan nem tisztességes úton jár, kábítószert termeszt. Ki akar szállni, de ettől a körtől menekülni nem lehet, csak ha felszívódik. Ebben kérte É. Imre segítségét.


Erről hallgatnia kell…


A győri vállalkozó azt mondta, Orlik Vilmos esetében egyszer már járt így, s Vilmossal az eltűnése után fura dolgok történtek. Megjelent például kétszer is nála, s ő nem akar több ilyet. Állítólag ezúttal fegyvert is fogtak a fejéhez, hogy igenis segítsen, tüntesse el Mácsik autóját. Végül elengedték, ő ott hagyta Mácsik Zoltánt a három férfivel (akik szerinte ismerték egymást), mire visszatért, már senki nem volt ott Ikrényben, csak az autó. Kóvályogva vezetett, már Mosonmagyaróvár határában volt azzal a céllal, hogy beszél Mácsik Zoltán feleségével, de eszébe jutottak a fenyegető szavak: erről hallgatnia kell…


Hogy három, tagbaszakadt férfi mellett miért éppen É. Imrében láthatta a megmentőjét Mácsik Zoltán, s ezek a férfiak tanúként miért nem szerepelnek a nyomozati anyagban, az interjúból kiderül. Mint ahogy az is, hogy É. Imrének van/volt-e fegyvere, szerinte miért jelzett ki a hazugságvizsgáló; miként hallgatták le a börtönben, s mit érez Mácsik Zoltán és Orlik Vilmos iránt, ha az ő verziója szerint e két ember miatt ártatlanul kellett eddig tizenhat hónapot börtönben ülnie, az interjúból szintén kiderül.

 

Fotók: H. Baranyai Edina

Fotók: H. Baranyai Edina

A remény utolsó sugara


Ügyvédje, dr. Bagó Ottó mindenesetre azt mondja, reméli, védence nemhogy nem kerül vissza a börtönbe, hanem négy hónap múlva a kényszer-intézkedésen is lehet enyhíteni. Mácsik Zoltán felesége és lánya azt mondta lapunknak: É. Imre verziója számukra a remény utolsó sugarát veszi el tőlük, hogy "Zolit mégsem ölték meg, hanem él."

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!