Kék hírek

2019.06.12. 09:51

Hableány-katasztrófa - Befizette az óvadékot az ukrán hajóskapitány

A Duna teljes déli szakaszán továbbra is keresik az eltűnt dél-koreai utasokat. Szerdán egy férfi holttestét emelték ki a Dunából. Ő is a hajó utasa volt. A hajóból nem került elő újabb holttest.

Munkatársunktól

Befizette az óvadékot a dunai hajóbaleset okozásával gyanúsított férfi - tájékoztatta a Fővárosi Törvényszék csütörtökön az MTI-t.


A közlemény szerint megérkezett a törvényszék gazdasági hivatalába az a tizenötmillió forint, amelyet a dunai hajóbaleset okozásával gyanúsított férfi fizetett be óvadékként.

    

A Fővárosi Törvényszék másodfokú döntése értelmében csütörtökön megszűnik a gyanúsított letartóztatása, a férfi bűnügyi felügyelet alá kerül legfeljebb négy hónapig - tették hozzá

    

A másodfokú bíróság végzése szerint a gyanúsított Budapestre kiterjedő bűnügyi felügyelet hatálya alá kerül, nyomkövetőt kell viselnie, és köteles hetente kétszer személyesen jelentkezni a nyomozóhatóságnál - áll a közleményben.

    

A Hableány sétahajó május 29-én süllyedt el a Margit híd közelében, miután összeütközött a Viking Sigyn szállodahajóval. A fedélzeten 35-en utaztak, 33 dél-koreai állampolgár és a kéttagú magyar személyzet. A Duna Margit hídi szakaszától a déli országhatárig továbbra is keresnek még három dél-koreai utast.

    

A szállodahajó 64 éves ukrán állampolgárságú kapitányát a baleset másnapján vették őrizetbe vízi közlekedés halálos tömegszerencsétlenséget eredményező gondatlan veszélyeztetésének gyanúja miatt.

BRFK: huszonhat órán át vizsgálták a Hableányt

A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) huszonhárom munkatársa huszonhat órán át vizsgálta a dunai hajóbalesetben érintett, kedden a vízből kiemelt Hableány szemléjét - közölte a BRFK csütörtökön a honlapján.


A közleményben felidézték, hogy a május 29-én elsüllyedt Hableányt kedden kiemelték és még aznap egy csepeli kikötőbe szállították. Ott a BRFK rendőrei az ügyészséggel, a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda bűnügyi technikusaival, a katasztrófavédelem munkatársaival, igazságügyi, illetve műszaki és hajózási szakértő bevonásával szemlét tartottak. A huszonhat órán át tartó szemlén a rendőrség részéről négy szakterület (bűnügyi technika, közlekedésrendészet, dunai vízirendészet és bűnügyi nyomozó) szakértői vettek részt.

    

A legmodernebbnek számító, úgynevezett 3D-s szemlén a rendőrök harmincnégy gigabájtnyi videofelvételt, kilenc gigabájtnyi fotót készítettek, rögzítették a hajón lévő sérüléseket, elváltozásokat. A személyi és tárgyi bizonyítékok teljes körű beszerzése, valamint a tényállás tisztázása érdekében lefoglalták a Hableány kommunikációs és adatrögzítő eszközeit - írták.

    

A szemle alatt egy húsztagú katasztrófavédelmi egység öt köbméternyi gázolajos vizet, két köbméternyi tiszta gázolajat, valamint hét köbméternyi, gázolajjal szennyezett homokot, iszapot és egyéb veszélyes anyagot távolított el a hajóból.

 

A hajóban nem találtak újabb holttestet. Továbbra is a Duna teljes déli szakaszán, az összes bevethető hajóval, valamint parti egységekkel megerősítve folytatják a hiányzó három ember keresését.

    

A BRFK a Hableányt lefoglalta, a csepeliből az újpesti kikötőbe átszállíttatja, ahol folyamatosan őrzik majd - áll a közleményben.



Korábban írtuk:

Újabb áldozatot találtak a Dunában, három embert még keresnek


Befejezték a Dunából kedden kiemelt Hableány sétahajó szemléjét, amelynek során újabb holttest nem került elő - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság a police.hu oldalon szerda éjszaka.


Azt írták, hogy a nyomozók az ügyészséggel együttműködve, szakértők bevonásával végezték a szemlét.


A Dunai Vízirendészeti kapitányság munkatársai 2019. június 12-én késő délután a Duna Bölcske és Madocsa közötti szakaszán a vízből egy férfi holttestét emelték ki. A holttest azonosítása megtörtént, az eddig eltűntként keresett férfi a 2019. május 29-én történt dunai hajóbaleset áldozata.


A kutatásban résztvevők a Duna Margit hídi szakaszától a déli országhatárig továbbra is keresnek még három dél-koreai utast.


A mellékelt térképen a dunai hajóbaleset áldozatainak feltalálási helyszínei láthatóak. 

 


A kutatásban részt vevők megduplázott létszámmal, a Duna teljes déli szakaszán továbbra is folytatják a keresést.


Ezek történtek szerdán:

Tovább folytatódik a kutatás - Még négy embert keresnek

A Duna Margit hídi szakaszától a déli országhatárig nagy erőkkel folytatódó kutatásban a magyar hatóságok vízi járművein – nagykövetségük kérésére – koreai szakemberek is részt vesznek – közölte honlapján a rendőrség.

 

 



Korábban írtuk:


Lehetnek még áldozatok a Dunából kedden kiemelt Hableányban, ám ezt a vizsgálatot már nem a Terrorelhárítási Központ (TEK), hanem a rendőrség végzi el - közölte a TEK főigazgatója szerdán sajtótájékoztatón, Budapesten.


Hajdu János elmondta, a május 29-én baleset következtében elsüllyedt hajóban vastag iszapréteget találtak, amely akár holttesteket is rejthet. Ugyanakkor ha nem találnak senkit a hajóban, akkor valószínűleg az ütközéskor zuhantak ki a járműből, ezért a Belügyminisztérium megkettőzte az eltűntek kutatásában résztvevő erőket a Duna mentén.

    

A vezérőrnagy azt mondta, hogy a TEK igen nehéz feladatot kapott a belügyminisztertől, hiszen olyan feladatot kellett teljesíteniük, amilyet még soha nem hajtottak végre, így rutinjuk sem volt. Ugyanakkor a rendkívül sok résztvevő alkotta csapat tagjai hamar összeszoktak és "katonává váltak", attól függetlenül, hogy teljesítenek-e aktív szolgálatot.

Azonosították a tragédia egyetlen gyermekáldozatát is

Mint ahogy arról korábban beszámoltunk, A Hableány kiemelésekor talált négy holttest közül hármat - két dél-koreai nőt és a hajó magyar kapitányát - már azonosították.


Szerda délután a Budapesti Rendőr-főkapitányság a police.hu oldalon közölte, hogy azonosították a Hableány kiemelésekor talált negyedik holttestet is.


A május 29-én történt dunai hajóbaleset kedden megtalált negyedik áldozata egy dél-koreai kislány, aki a tragédia egyetlen gyermekáldozata.

    

A kutatásban résztvevők megduplázott létszámmal, a Duna teljes déli szakaszán továbbra is keresnek még négy dél-koreai utast.


Korábban írtuk:

Jogerős a döntés a meggyanúsított kapitány óvadékáról

Jogerős a döntés, hogy a dunai hajóbaleset meggyanúsított hajóskapitánya 15 millió forint ellenében kiszabadulhat az őrizetből, de Budapestet nem hagyhatja el.


Meghozta másodfokú, jogerős döntését a dunai hajóbaleset meggyanúsított hajóskapitánya ügyében a Fővárosi Törvényszék. Az elsőfokú ítéleten csak annyiban változtattak, hogy az óvadék letétele esetén a kapitány köteles hetente kétszer a nyomozást végző hatóságnál személyesen jelentkezni.


A törvényszék szerdai, az MTI-hez eljuttatott közleményében felidézte: a férfit vízi közlekedés halálos tömegszerencsétlenséget eredményező gondatlan veszélyeztetésének vétségével gyanúsítja az ügyészség. A Budai Központi Kerületi Bíróság június elsején egy hónapra elrendelte a gyanúsított letartóztatását. A bíróság a gyanúsított védője által előterjesztett, óvadék megállapítására irányuló indítványt elfogadta, az óvadék összegét pedig 15 millió forintban állapította meg. A döntés értelmében ha a gyanúsított az óvadékot befizeti, akkor Budapestre kiterjedő bűnügyi felügyelet alá kerül, és a mozgását nyomkövetővel ellenőrzik. Az óvadék lehetőségének megállapítása ellen az ügyészség fellebbezett.


A törvényszék végzésében megállapította, hogy az elsőfokú bíróság az eljárási szabályokat maradéktalanul megtartotta, és helyesen mutatott rá arra is, hogy a szökés, elrejtőzés veszélye a letartóztatást indokolja. Ugyanakkor vizsgálnia kellett az óvadék megállapítására irányuló védői indítványt is, és azt állapította meg, hogy a védelem által megjelölt összegnél jóval magasabb óvadékkal és a mozgását nyomon követő technikai eszközzel biztosított bűnügyi felügyelet ellensúlyozhatja a szökés, elrejtőzés veszélyét.


A végzés végleges.


A Hableány sétahajó május 29-én este süllyedt el a Margit híd közelében, miután összeütközött a Viking Sigyn szállodahajóval. A fedélzeten 35-en utaztak, 33 dél-koreai állampolgár és a kéttagú magyar személyzet. Hét utast sikerült kimenteni, hét holttestet még aznap éjjel megtalálták. Azóta több holttest is előkerült, négy embert viszont továbbra is keresnek.


Korábban írtuk:


A Hableány kiemelésekor talált négy holttest közül hármat azonosítottak - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság szerda reggel a police.hu oldalon.

 


A május 29-ei dunai hajóbaleset kedden, a Hableány kiemelésekor megtalált négy áldozata közül két dél-koreai nőt és a hajó magyar kapitányát már azonosították, a negyedik - egy gyermek - azonosítása még tart - írták.

Kiemelték és uszályon szállítják el a Hableány roncsát. Fotó: MTI (galéria)

A kutatásban résztvevők megduplázott létszámmal, a Duna teljes déli szakaszán továbbra is keresik a még hiányzó négy dél-koreai utast.

 

A vízimentők rendszerbe szeretnék állítani a sürgősségi hajót


A Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata (VMSZ) szeretné mihamarabb rendszerbe állítani az első dunai sürgősségi mentőhajót, amelyet először a május 29-ei balesetben elsüllyedt Hableány turistahajó mentésénél vetettek be - mondta a szakszolgálat elnöke az M1 aktuális csatornán szerdán.


[namelink name="Bagyó Sándor"] hozzátette: a tragédia csak megerősítette a dunai vízimentés fejlesztésének szükségességét. Szeretnék ha hivatalosan is rendszerbe állhatna a hajó, egy mentőtiszttel, két ápolóval és a hajóvezetővel a fedélzetén.


Emlékeztetett: a VMSZ a Balatonéhoz hasonló vízimentő rendszer kialakításán dolgozik a Dunánál is, elsősorban a fővárosi szakaszon. Ez a rendszer az alapfokú tanfolyamot elvégző vízimentőkre és mentőhajókra épít - fűzte hozzá Bagyó Sándor.

Korábbi cikkeink a témában:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!