Kék hírek

2019.08.14. 23:26

Győrben és Sopronban is időben jeleztek a szén-monoxid-érzékelők

A héten két helyszínen is időben jelzett a szén-monoxid-érzékelő, megelőzve az ott lakók sérülését.

kisalfold.hu

Kora délután egy soproni kétszintes társasház egyik lakásában, este pedig egy győri első emeleti lakásban jelzett helyesen a készülék. A tűzoltók és a gázszolgáltató szakembereinek mérései mindkét helyszínen igazolták a mérgező gáz jelenlétét. A szolgáltató szakemberei a két esetnél a vízmelegítésre szolgáló kazánok felülvizsgálatát írták elő és felhívták a figyelmet a szellőztetés fontosságára. A szén-monoxid-érzékelőknek köszönhetően egyik helyen sem történt személyi sérülés.


 A Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság felhívja a figyelmet, hogy a rendkívüli meleg időben is ugyanolyan fontos a gázüzemű berendezések (pl. vízmelegítő) biztonságos működéséhez a szellőztetés, a levegő utánpótlás biztosítása!


A szén-monoxid a lakás légterébe a kéményen, vagy a tüzelőberendezésen keresztül kerülhet. A nem megfelelően működő kéményből az égéstermék (füstgáz) visszaáramlik a lakásba, míg a nem kellően tömör kályhákból, kandallókból, füstcsövekből, az elszennyeződött fürdőszobai átfolyós vízmelegítőkből közvetlenül is juthat szén-monoxid a lakótérbe. Az utólag beépített gépészeti berendezések (pl. szagelszívó, szárító), valamint az utólagos építészeti átalakítások is befolyásolhatják az épület levegő ellátását, a kéménykör működését.


A szén-monoxid-mérgezések elkerülése érdekében gondoskodjanak a lakás megfelelő szellőzéséről. Az új, jól szigetelő ajtókba és ablakokba szereltessenek résszellőzőt. A szellőztetés mellett, a tüzelő-fűtőberendezések, kazánok, kályhák, fürdőszobai vízmelegítők rendszeres, - szakember által végzett – karbantartása és a kémények rendszeres ellenőrzése is fontos. A biztonság növelése érdekében javasolt a szaküzletben vásárolt, megbízható szén-monoxid-érzékelő beszerzése.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!