Kék hírek

2017.09.13. 21:38

Gázolajat szállító vasúti kocsik borultak fel Szombathely közelében

Öt darab 95 ezer literes tartálykocsi siklott ki, kettő felborult, három pedig megdőlt.

kisalfold.hu

Csütörtök, 7.55


Még tartanak a  mentesítési munkálatok a Szombathelyhez közeli Vép település vasútállomásán, ahol gázolajat szállító vasúti tartálykocsik siklottak ki szerda kora este - közölte honlapján csütörtök reggel a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.     


A tájékoztatás szerint öt, egyenként 95 ezer literes tartálykocsi siklott ki, kettő felborult, három pedig megdőlt a  baleset során, amelynek körülményeit a hatóságok vizsgálják.   


Hozzáfűzték: két erőteljesen sérült kocsiból nagyobb mennyiségű  gázolaj került a szabadba, a kevésbé rongálódott kocsikból a  szivárgást még az esti órákban sikerült megszüntetni.    


Az éjjeli órákban a helyszínre érkezett szivattyúkkal  megkezdték a tartályokban maradt gázolaj átfejtését ép vasúti  kocsikba. Folyik az esővízgyűjtő aknába folyt gázolaj begyűjtése  is, lakosságvédelmi intézkedésre nincs szükség  - írták.   


A közlemény szerint a balesetben érintett szakaszon a  vonatközlekedés újraindult, valamennyi járat menetrend szerint  közlekedik.


21.44 - Folytatódik a műszaki mentés Vép vasútállomáson


A tűzoltók az érintett vasúttársaság szakembereivel közösen végzik a műszaki mentési munkálatokat Vép vasútállomáson, ahol öt darab, gázolajat szállító tartálykocsi szenvedett balesetet az esti órákban. Két tartálykocsi felborult, három pedig megdőlt. A baleset körülményeit a hatóságok vizsgálják.


A 95 ezer literes tartályok egyikéből ömlik, a másikból folyik, további kettőből pedig szivárog a gázolaj. A tűzoltók a vasúttársaság, valamint egy magáncég bevonásával tervezik és végzik a mentesítést, ami elsősorban a tartályokban lévő gázolaj átszivattyúzását jelenti ép tartályokba. Jelenleg két, nagy teljesítményű szivattyút és több vasúti tartálykocsit indítottak a káreset helyszínére.


A műszaki mentést a szombathelyi és a zalaegerszegi hivatásos tűzoltók végzik, munkájukat a vépi önkéntesek segítik. A helyszínen segíti a tűzoltók munkáját a megyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálat is. A káreset lakott területet nem érint, lakosságvédelmi intézkedésre nincs szükség.


19.39 - Zárt terület


Két tartálykocsi felborult, három pedig megdőlt az érintett helyszínen. Két tartályból folyik a gázolaj. A megyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálat vezetésével műszaki mentést végző szombathelyi hivatásos tűzoltók száz méter sugarú körben zárt területté nyilvánították a baleset helyszínét.


A káresethez riasztották a katasztrófavédelmi mobil labor egységet is. A hivatásos egységek munkáját a vépi önkéntes tűzoltók segítik. A felderítés első helyszíni információi szerint a káresemény lakóépületeket nem érint.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!