Kék hírek

2019.06.05. 10:10

Dunai hajóbaleset: még két holttest került elő a folyóból

Megérkezett Budapestre az a speciális hajódaru, amely a Hableány kiemelését segíti majd.

Újabb két ember holtteste került elő a Dunából szerda délután - közölték az M1 aktuális csatorna délutáni Híradójában.


Mint összegezték: délelőtt a Margit hídnál a Hableány műszaki mentéséért felelős nemzetközi csapat egyik magyar búvára talált rá egy holttestre a roncsnál. Majd délután még két holttest került elő a vízből, egy a Fejér megyei, egy pedig a budapesti Duna-szakaszon.

A Clark Ádám hajódaru az északi vasúti összekötő híd közelében 2019. június 5-én. Fotó: MTI

A Clark Ádám hajódaru az északi vasúti összekötő híd közelében 2019. június 5-én.

Fotó: MTI

A Híradóban elhangzott az is, hogy megérkezett Budapestre az a speciális hajódaru, amely a Hableány kiemelését segíti majd. A Clark Ádám hajódaru azonban egyelőre nem közelíti meg a baleset helyszínét, mert meg kell várni, amíg 420 centiméterre apad a folyó. (Szerda délben 451 centiméter volt a folyó vízszintje Budapestnél, az előrejelzések szerint csütörtök délután indulhat meg az apadás.)


Múlt szerda este, nem sokkal 9 óra után a Margit hídnál a Viking szállodahajóval ütközött a jóval kisebb, dél-koreai turistákat szállító Hableány turistahajó, amely másodpercek alatt elsüllyedt.

 


Hét embert kimentettek, hét dél-koreai állampolgár holttestét még aznap megtalálták, 21 ember pedig eltűnt. Azóta nyolc holttestet találtak a Dunában; ha bebizonyosodik, hogy a délután előkerült kettő is a hajóbaleset áldozatáé, akkor még 13 embert kell keresni.

Azonosították a Margitszigetnél délelőtt talált holttestet


Azonosították a Margitszigetnél szerda délelőtt talált holttestet. A férfi a múlt heti dunai hajóbaleset tizenharmadik dél-koreai áldozata - közölte a rendőrség szerda este az MTI-vel.


Azt írták: folyamatos a kutatás, a Duna teljes déli szakaszán továbbra is keresnek még 13 dél-koreai utast és a hajó kéttagú magyar legénységét.


Korábban az M1-en arról számoltak be, hogy szerda délután a Duna Fejér megyei és budapesti szakaszán találtak egy-egy holttestet, de az azonosításuk még tart.


Szakértő: a szabályok szigorításával sem kerülhető el egy hasonló hajóbaleset


A szabályok szigorításával sem kerülhető el egy olyan baleset, mint a múlt szerdai, mert azt emberi hibák okozták - mondta Bencsik Attila, a Magyar Hajózási Országos Szövetség alelnöke az M1 aktuális csatorna szerda esti műsorában.


Mint mondta, az ukrán kapitány megszegte az előzés és kötelező gondosság szabályait, nem rádiózott, valamint nem adott kürt- és fényjelzést, így a Hableány kapitánya nem tudta, mi fog történni, pedig csak az ő hozzájárulásával kezdhette volna meg a Viking kapitánya az előzést.


Ha szigorítanák a szabályokat, a hasonló balesetek akkor sem lennének megelőzhetők, mert emberi mulasztás történt, ha betartják a szabályokat, akkor a baleset nem következik be - szögezte le.


Hozzátette: nem tudni, hogy miért nem állt meg az ütközés után a Viking, pedig erre minden műszaki feltétel megvolt.


Az kizárható, hogy nem látta a Hableányt - szögezte le Bencsik Attila, majd azt mondta, esetleg a kis hajó vezetője is leadhatott volna kürtjelzést, amire felfigyelhetett volna a Viking, de ez számára nem volt kötelező.


Várhatóan csak pénteken tudják megkezdeni a hajóroncs kiemelését


A Duna magas vízállása miatt szerdán csak Újpestig megy a Clark Ádám hajódaru. Várhatóan még csütörtökön sem próbálják meg kiemelni a múlt heti hajóbalesetben elsüllyedt roncsot - erről számoltak be az M1 aktuális csatorna tudósítói a szerdai, déli Híradóban.


A Clark Ádám hajódaru fedélzetéről bejelentkezve az egyik tudósító azt mondta, várhatóan délután 4 óra körül érkeznek meg az újpesti dokkhoz, ahol le is horgonyoznak, mert még mindig elég magas a Duna vízállása, így nem tudnák megközelíteni a baleset helyszínét.

    

A másik riporter a Margit hídtól bejelentkezve, a műszaki mentés vezetőjére hivatkozva azt mondta, a búvárok szerdán már nem merülnek, mert a napra kitűzött feladatokat elvégezték. A következő feladat a Hableány teljes stabilizálása lesz, hogy a sodrásban ne mozduljon el a hajóroncs. A szakemberek a helyszínen azt mondták, szerdán már semmiképpen nem fogják kiemelni a hajóroncsot, de várhatóan csütörtökön sem.

    

Felidézték, hogy szerdán délelőtt egy újabb holttestet emeltek ki a hajóroncsnál a búvárok, így hivatalosan is 13-ra emelkedett a múlt szerdai dunai hajóbaleset áldozatainak száma.

A baleset napján hét embert kimentettek, hét dél-koreai állampolgár holttestét pedig még aznap megtalálták, 21 ember eltűnt. Azóta több újabb utas holttestét találták meg, 15 embert még keresnek.


Korábban írtuk:

Újabb áldozatot emeltek ki a Dunából, a hajóroncsnál; úton van a hajódaru


A múlt szerdai hajóbaleset újabb áldozatát emelték ki szerda délelőtt a Dunából a Hableány hajóroncsnál - közölte a Terrorelhárítási Központ (TEK) az MTI-vel.


Azt írták, a holttestre a műszaki mentésért felelős nemzetközi csapat egyik magyar búvára talált rá a hajó egyik nyílászárójánál, miközben a hajóroncs műszaki állapotát mérte fel, és lehetséges rögzítőpontokat keresett a későbbi kiemeléshez.

 

Szerdán újabb áldozatot emeltek ki a Dunából, a hajóroncsnál

   

A magyar és külföldi szakemberek a hajóroncs mielőbbi kiemelése érdekében tovább folytatják a műszaki mentést előkészítő munkálatokat - tették hozzá.

    

Több áldozat holttestét megtalálták, de 15 embert még keresnek.


Úton van a hajódaru Budapestre, de egy ukrán teherszállító haladása lassítja


Elindult a Clark Ádám hajódaru Komáromból szerda reggel Budapestre, az egy héttel ezelőtti hajóbaleset helyszínére, a vízi jármű várhatóan délután 3-4 óra körül érkezik meg az Újpesti vasúti hídhoz - hangzott el az M1 aktuális csatornán.


A hajódarun tartózkodó tudósító azt valószínűsítette, hogy az elsüllyedt Hableány kirándulóhajó kiemelése nem szerdán történik majd, mert az Újpesti vasúti hídtól körülményesebb lesz a hajódaru haladása. A magas vízállás miatt a legnehezebben a Margit híd alatt jut majd át - tette hozzá.

    

Ismertette, a búvárok "emelőpontokat" alakítanak ki a hajón, és ha minden optimális lesz, a hajódaru akár 20-30 perc alatt kiemelheti a roncsot a vízből. Kockázatot jelent azonban, hogy nem lehet tudni, mennyire sérült meg a hajó a balesetben, így akár ketté is törhet a 70 éves hajó.


Már elhagyta Esztergomot a Clark Ádám hajódaru, de egy előtte haladó ukrán teherszállító hajó kicsit lassítja a haladását - hangzott el az M1 aktuális csatornán szerda délelőtt.


A hajódaru haladását egy motorcsónakból követő tudósító azt mondta, hogy a szerda reggel Komáromból Budapestre indult hajódaruval nem szeretnék megelőzni a teherszállítót, emiatt egy "icipicit" vissza kellett venni a sebességből. Eddig körülbelül 8-8,5 csomóval haladt a hajódaru, most körülbelül 7 csomóval megy, azaz óránként 12-13 kilométerrel - tette hozzá.

    

A hajódarun tartózkodó másik tudósító arról számolt be, hogy a Clark Ádám hajódaru érkezése továbbra is délután 3-4 óra körül várható Újpesten, és a lassulás ellenére is "tempósan" haladnak.

   

Korábban írtuk:

A kedd délután "az adonyi kompkikötőnél a Dunából kiemelt holttest azonosítása megtörtént. Az eddig eltűntként keresett férfi a hajóbaleset dél-koreai áldozata" - áll a közleményben.


A hatóságok továbbra is keresik az eltűnteket a folyó teljes déli szakaszán - tett hozzá a rendőrség.


Korábban hét embert a környező hajókon utazók kimentettek, hét dél-koreai állampolgár holttestét pedig még aznap megtalálták, 21 ember eltűnt. Azóta több újabb utas holttestét találták meg, 16 embert még keresnek.


Korábban írtuk:


A múlt szerdai dunai hajóbaleset újabb áldozatát - egy dél-koreai férfi holttestét - találták meg a Fejér megyei Kulcsnál kedden - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság a police.hu oldalon.


Azt írták: a Dunából délután kiemelt holttestet azonosították. A hatóságok továbbra is keresik az eltűnteket a folyó teljes déli szakaszán.

A május 29-ei dunai hajóbaleset egyik áldozatát szállítják el egy dunai mólóról a Fejér megyei Kulcsnál 2019. június 4-én. Fotó: MTI

A május 29-ei dunai hajóbaleset egyik áldozatát szállítják el egy dunai mólóról a Fejér megyei Kulcsnál 2019. június 4-én.

Fotó: MTI

Múlt szerda este nem sokkal 9 óra után a Margit hídnál a Viking szállodahajóval ütközött a jóval kisebb, dél-koreai turistákat szállító Hableány turistahajó, amely másodpercek alatt elsüllyedt. Hét embert a környező hajókon utazók kimentettek, hét dél-koreai állampolgár holttestét pedig még aznap megtalálták, 21 ember eltűnt. Hétfőn két ember, kedden - a hajóroncsból kiemelt áldozattal együtt - két ember holttestét találták meg, így jelenleg még 17 embert keresnek.


Újabb holttestet találtak a hajóroncsnál


Újabb holttestet találtak a múlt szerdai dunai balesetben elsüllyedt hajóroncsnál - közölte a Terrorelhárítási Központ (TEK) kedden délután az MTI-vel.


Közleményükben azt írták: a Hableány termeshajó roncsának mentési munkálataival kapcsolatos egyeztetések és felderítő merülések kedden kora reggeltől folytatódtak. A magyar búvárok a reggeli merülés során a hajóroncs ablakában egy holttestet találtak és jelöltek meg, amelynek felszínre hozatala - tekintettel a továbbra is erős sodrásra és a nulla látási távolságra - bonyolult és nehezen kivitelezhető feladat elé állította a búvárokat és a tervezésben résztvevő szakembereket.


A délutáni merülés során, részletes előkészítő tevékenység és megfeszített, hatórás csapatmunka eredményeképpen, sikerült a holttestet felszínre hozni - közölte a TEK.


Úgy fogalmaztak: "a szakemberek továbbra is kiemelt kockázati körülmények között dolgoznak, és tesznek meg minden azért, hogy a munkálatok sikerrel végződjenek". A mentési munkálatokban részt vevők elsődleges feladata továbbra is a hajóroncs kiemelése, melynek kivitelezésén több tucat nagy tapasztalattal rendelkező magyar és külföldi szakember dolgozik - áll a közleményben.


Múlt szerda este nem sokkal 9 óra után a Margit hídnál a Viking szállodahajóval ütközött a jóval kisebb, dél-koreai turistákat szállító Hableány turistahajó, amely másodpercek alatt elsüllyedt. Hét embert a környező hajókon utazók kimentettek, hét dél-koreai állampolgár holttestét pedig még aznap megtalálták, 21 ember eltűnt. Hétfőn két ember, most további egy ember holttestét találták meg, így jelenleg még 18 embert keresnek.


Részvétét fejezte ki a Viking River Cruises elnöke


Közleményben fejezte ki részvétét Torstein Hagen, a Viking River Cruises elnöke a múlt szerdai dunai hajóbaleset minden érintettjének.


"A Viking River Cruises összes munkatársa nevében szeretném őszinte részvétemet kifejezni a dunai hajóbaleset minden érintettjének. Mindnyájunkat mélyen megrendített a tragédia" - áll az elnök keddi közleményében.

    

Hozzátette, imádkoznak a sérültekért és az áldozatokért, és együttéreznek a családtagokkal, barátokkal.

    

Ahogy eddig is, úgy a továbbiakban is a legteljesebb mértékben együttműködnek a magyar hatóságokkal, s minden rendelkezésükre álló eszközzel segítik a folyamatban lévő vizsgálatot - írta cég elnöke.

    

Szerda este, nem sokkal 21 óra után a dél-koreai turistákat szállító Hableány turistahajó a Margit hídnál összeütközött a Viking szállodahajóval. A Hableány másodpercek alatt elmerült. Az elsüllyedt turistahajón 35-en tartózkodtak: 22 nő, 12 férfi és egy gyermek. A kapitányon és a matrózon kívül a többiek turisták, illetve idegenvezetők.

    

Hét embert a környező hajókon utazók kimentettek, hét dél-koreai állampolgár holttestét pedig még aznap megtalálták. Azóta további két holttestet azonosítottak baleset áldozataként.


Korábban írtuk:

A hajó egyik utasának holttestét találták meg Hartánál, a kilencedik áldozatot is azonosították


A Hartánál hétfőn megtalált férfiholttest egy hatvanas éveiben járó dél-koreaié, aki eltűnt a dunai hajóbalesetben; a Margit hídnál, az elsüllyedt hajó közeléből felhozott holttest pedig egy nőé - közölte a szöuli külügyminisztérium kedden.


A Hartánál megtalált holttest azonosítását a koreai és a magyar hatóságok közösen végezték el. A női holttest azonosítása még tartott, amikor a Budapesten dolgozó dél-koreai operatív csoport tájékoztatta a külügyminisztériumot - tették hozzá kedden Szöulban.

    

Május 29-én késő este a Hableány turistahajó és a Viking Sigyn szállodahajó összeütközött a Margit híd lábánál. A dél-koreaiakat szállító turistahajó felborult és másodpercek alatt elsüllyedt a fedélzetén lévő 35 emberrel. A balesetben kilencen meghaltak, hét embert kimentettek, 19-en eltűntek, köztük két magyar.


A rendőrség pedig arról számolt be, hogy a 2019. június 3-án délután a Margit hídnál, a Dunából kiemelt holttest azonosítása megtörtént, az eddig eltűntként keresett nő a hajóbaleset kilencedik dél-koreai áldozata.


A hatóságok továbbra is keresik az eltűnteket a Duna teljes déli szakaszán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!