Kék hírek

2019.05.22. 18:14

Békéscsabai malomtűz: egyelőre senki, még a tűzoltók sem léphetnek be az épületbe - fotók

Kormányzati segítséget remél Békéscsaba a leégett István-malom felújítására.

MTI

Kormányzati segítségre számít Békéscsaba és térsége fideszes országgyűlési képviselője a leégett békéscsabai István-malom esetleges felújítása esetén.


Herczeg Tamás szerdán rendkívüli sajtótájékoztatóján közölte: felvette a kapcsolatot Takács Árpáddal, a Békés Megyei Kormányhivatalt vezetőjével. A kormánymegbízott azt közölte vele, szakértőcsoport létrehozását kezdeményezte Békéscsaba önkormányzatával közösen annak érdekében, hogy megállapítsák, mekkora kár keletkezett, illetve egyáltalán felújítható-e a kiégett hatszintes épület. Ebben a bizottságban építészek, statikusok és műemlékvédelmi szakemberek is részt vesznek - ismertette a képviselő.


Herczeg Tamás szólt arról is, hogy az ikonikus ipari műemlék magántulajdonban áll. A tulajdonosoktól megtudta, az ingatlannak van biztosítása, ám hogy mire terjed ki, arról nincsenek még pontos információi.

Kigyulladt az egykori István-malom Békéscsabán. Fotó: MTI (galéria)

A város egyébként a több éve üresen álló épület közösségi hasznosítását tervezte a tulajdonosokkal együttműködve. Herczeg Tamás az MTI-nek elmondta, hogy az épület új funkciójának megteremtése már eleve milliárdos nagyságrendű költséget igényelt volna.


A keddi tűz után többen felajánlották anyagi segítségüket - folytatta -, egy magánszemély például 150 ezer forintot. A képviselő azt tervezi, hogy folyószámlát nyitnak a közösségi adományoknak. Erre a számlára ő maga 200 ezer forintot tervez befizetni - közölte.


Herczeg Tamás végül elmondta, hogy a tűzeset miatt péntekre rendkívüli ülésre hívták össze a békéscsabai közgyűlést.

Újjáépítésben gondolkodnak a tulajdonosok

A leégett békéscsabai István-malom tulajdonosai mindent elkövetnek annak érdekében, hogy "a város legszebb, ikonikus épülete ismét eredeti állapotában pompázzon" - közölte az épületet tulajdonló István Malom Kft. képviselője szerdán a helyszínen tartott sajtótájékoztatóján.


Hégely Sándor elmondta, hogy komoly terveik voltak az épület hasznosítására, és kedden este a helyszínen követte, hogyan "porladnak szét az álmaik". "Végig azért izgultam, hogy ne legyenek személyi sérülések, s hogy ne omoljon össze az épület" - tette hozzá.


Közölte, a napot építész szakemberekkel való konzultációkkal töltötte, és végig arról tárgyaltak, hogyan lehetne újjáépíteni a malmot.


Emlékeztetett arra, hogy az első gőzmalom 166 éve épült, majd a 19. század második felében bővítették. A malom 1915-ben egyszer már leégett, azután nyerte el a mostani formáját.


Az épület évek óta üresen állt, de Hégely Sándor nem tudta megmondani, hogy vajon áramtalanítva volt-e az ingatlan.


Kérdésre válaszolva jelezte, hogy telephely-biztosításuk van, de hogy az pontosan mire terjed ki, azt még vizsgálják.


Az egykori István-malom Békéscsaba belvárosában álló épülete kedden égett le. A lángokat - amelyek átterjedtek egy kisebb melléképületre is -, késő este sikerült körülhatárolniuk a tűzoltóknak.

 

Polgármester: később kezdődhet a kárfelmérés


Később kezdődhet meg a kárfelmérés a leégett békéscsabai István-malomban, egyelőre senki, még a tűzoltók sem léphetnek be az épületbe - közölte a megyeszékhely polgármestere szerdán sajtótájékoztatón.


Szarvas Péter (független) elmondta: leghamarabb csütörtökön kezdődhet meg a hatósági tűzvizsgálati eljárás, s ezzel párhuzamosan az úgynevezett állékonysági, statikai vizsgálat.


A szerda délelőtti "külső szemlélés alapján a falak stabilnak tűnnek", de végleges álláspontot csak a szakemberek vizsgálata alapján lehet kialakítani - jelezte Szarvas Péter, aki e két vizsgálat megállapításainak függvényében kívánja összehívni a békéscsabai képviselők rendkívüli közgyűlését.


A polgármester elmondta azt is, hogy a malomépület magánszemélyek tulajdonában áll, akikkel már egyeztetett.


A malom környezetének egy részét le kell zárni a közúti forgalom elől, s ehhez az egyik tulajdonos fel is ajánlotta a segítségét - közölte a polgármester.


A malom épülete helyi védelem alatt áll, vagyis a békéscsabai képviselő-testületnek megfelelő kompetenciája van az ingatlan további sorsát illetően - mondta Szarvas Péter.


Az egykori István-malom Békéscsaba belvárosában álló épülete kedden égett le. A lángokat - amelyek átterjedtek egy kisebb melléképületre is -, késő este sikerült körülhatárolniuk a tűzoltóknak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!