Kék hírek

2014.07.20. 11:42

Az éj leple alatt állították fel a német megszállás emlékművét - videók, fotók

A Szabadság Téren elszabadultak az indulatok. A szobor előtt verekedés, lökdösődés alakult ki, egy férfi tojással dobálta meg az emlékművet.

mti

Szombatról vasárnapra virradóan, hajnali 1-kor érkeztek meg letakart szállítmányukkal a teherautók a Szabadság térre. A rendőrség több száz méteres körben, az első utcasarkokig lezárta a német megszállás emlékműve helyén már álló oszlopok környékét.



Az Átlátszó.hu szerint több mint 20 rendőrautó volt a téren, több oszlopra pedig új térfigyelő kamerákat is tettek. Aztán daruval a korábban felállított kordonok közé emelték a tervezett szoborcsoportot Gábriellel meg a sassal.




Tojáscsata tört ki a Szabadság Téren


Szabálysértési eljárás indulhat az ellen a férfi ellen, aki tojással dobálta meg az éjjel felállított német megszállási emlékművet a Szabadság téren - írja a BorsOnline.

– Holnap kell bemennem a VIII. kerületi kapitányságra, mert ott folyik majd az eljárás nem itt, az V. kerületben. Most csak az adataimat vették fel – válaszolta a BorsOnline kérdésére Takács József, aki „mutatványát" többször is megismételte: jutott a tojásból Gabriel arkangyalnak és a birodalmi sasnak is.

A német megszállás áldozatainak emlékműve a budapesti Szabadság téren (Fotók: MTI)

Nem ez volt az egyetlen atrocitás a téren: verekedés, lökdösődés alakult ugyanis ki 11 óra körül a szobor előtt. A közeli Hazatérés templomból, a vasárnapi miséről kijövő két ember keveredett szóváltásba az emlékmű ellen tiltakozókkal.

Előbbiek számon kérték, hogy miért nem inkább a gázai övezet palesztin áldozataival és az „izraeli terrorral" foglalkoznak a jelen lévők. Dulakodás, lökdösődés alakult ki a tömegben, végül a helyszínen lévő Készenléti Rendőrség egységei teremtettek rendet.

Civilek és politikusok tiltakoztak az emlékmű ellen


Az emlékmű felállításának tervét ellenzéki pártok és civilek is hevesen bírálták, számos tiltakozó megmozdulást tartottak az építkezés helyszínén. Az emlékművet vasárnap reggel még kettős kordon vette körül, amely eltakarta az érdeklődők elől az alkotást. A külső, az emlékművet eltakaró kordont azonban délelőtt tíz óra körül a munkások elbontották, így az akkor már a téren tartózkodó tiltakozó civilek és újságírók is megtekinthették az alkotást.

A téren a tiltakozók később rángatni kezdték az emlékmű köré húzott belső kordont, majd élőláncot alkottak, az élőláncban az MTI munkatársai láttak több politikust - Lendvai Ildikót (MSZP) és Bauer Tamást (DK) - is. A tiltakozók körül többen tojással is megdobálták az emlékművet.
Megjelent a helyszínen Tóbiás József, az MSZP szombaton megválasztott elnöke, Karácsony Gergely, az Együtt-PM szövetség társelnöke és Niedermüller Péter, a DK alelnöke is.

Fotók


A Szabadság téren, az Október 6-a utca torkolatánál vasárnap kora délután 20-30, többségében nézelődő ember volt, akik közül néhányan vitát folytattak a szoborról. Az emlékmű körül kordon és rendőrsorfal is van, a kordonon és előtte a földön több transzparenst is elhelyeztek a tiltakozók - jelentette az MTI tudósítója a helyszínről.

A transzparenseken a többi között az olvasható: "Orbán, hagyd békén a Szabadság teret", "Merjünk szembenézni a múltunkkal", "Történelemhamisítás: szellemi kútmérgezés".

A téren viszonylag nagy a rendőri készültség, a Készenléti Rendőrség tagjai mellett rohamrendőrök is vannak a térre nyíló utcákban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!