Kék hírek

2019.01.09. 07:35

Körkép Győrtől Sopronig - Mutatjuk, az autósok hány százaléka használ téli gumit öt megyei városban

Hétvégén több megyei településen 20 cm-re nőtt a hóvastagság, a következő napokban is havazásra számíthatunk. Nem kötelező, de erősen ajánlott a téli gumi használata. A megyei rendőrök felmérése szerint mind több autós fogadja meg a jó tanácsot.

Szeghalmi Balázs

Számít a "szavatosság" 


Sok egymásnak ellentmondó hír kering a világhálón a nyári és téli gumikról. Valójában jeges-havas útviszonyok mellett a téli guminak nincs alternatívája. A nyári vagy régi téli gumi esetén négyszeres fékúttal is számolhatunk. 40 km/órás tempóval jobb téli gumikkal 20-30 méteres fékút adódik, a nyári gumikkal ez 50-80 méterre nőhet.


Sokan nincsenek azzal tisztában, hogy a gumik életkora is számít. Hiába téli a gumi, ha öt évnél idősebb, akkor közel annyira balesetveszélyes, mintha nyári gumival közlekednénk. A gumin található DOT-számmal látjuk az abroncs "szavatosságát". A 2000 után gyártott abroncsok esetében a DOT szám négy jegyből áll, amelyek közül az első kettő az év adott hetét, a második kettő az évet jelöli. Például a 0416 - 2016 negyedik hetét jelenti.

 

Roll Barnabás azt tartja ideálisnak, ha az autósok már október közepén jelentkeznek a téli gumiszerelésre. Így a szervizek karácsony előtt megoldják a cserét minden autósnak. Fotók: H. Baranyai Edina

Roll Barnabás azt tartja ideálisnak, ha az autósok már október közepén jelentkeznek a téli gumiszerelésre. Így a szervizek karácsony előtt megoldják a cserét minden autósnak. Fotók: H. Baranyai Edina


1000 gumit szemléznek


Ne feledjük: nyári vagy régi abronccsal nemcsak magunkat, a többi autóst is veszélyeztetjük. A megyei rendőr-főkapitányság Közlekedési és Baleset-megelőzési Bizottsága mint 2017-2018 fordulóján, most is hangsúlyos figyelmet fordít a téli gumikra. A rendőrök a kapitányságok közlekedési szakembereivel együtt folytatják a tavaly év végén indított "Közeleg a tél" kampányt. Ennek során a napokban szemléket végeztek az öt legjelentősebb lélekszámú megyei városban, illetve a települések vonzáskörzetében.


"Ameddig a '90-es években és a 2000-es évek elején kevesek kiváltsága volt a téli gumi, ma már szerencsére nem ez a helyzet" – kezdte Rosta Roland őrnagy. A megyei rendőr-főkapitányság Közlekedési és Baleset-megelőzési Bizottságának titkára szerint az ellenőrzések során a rendőrök a megye egy-egy városában legalább 100 autó kerekeit nézték. "Törekszünk arra, hogy egy-egy vizsgálat során 1000 autó gumiadatait szemrevételezzük az öt városban és a települések környékén. Arra kérjük a kollégákat, hogy lakott területen belül és kívül is gyűjtsenek adatokat" – hallottuk Rosta Rolandtól.

Csúcstartó Sopron


Szűkebb pátriánkban különösen Sopronban és Mosonmagyaróváron kiemelkedő a téli gumi "bevetése". Ebben nyilván szerepet játszik a határ közelsége és az a tény, hogy mindkét városból sokan járnak dolgozni Ausztriába. A felmérések "csúcsát" tavaly Sopronban rögzítették: akkor a vizsgált autók 96 százalékán volt téli gumi. "Tavaly január végén a felmért megyei autósok 85,2 százaléka tett téli gumival családja és a többi közlekedő biztonságáért. Most is javulnak a mutatók. A következő ellenőrzés során 80 és 90 százalék között eredményben bízom" – búcsúzott Rosta Roland.


"Az ügyfeleink 95 százaléka már cserélte a nyári gumit télire. Azt tapasztaljuk, hogy az autósok tudatosabban gondolkoznak, mint egy évtizede. A többség nem halasztja az utolsó pillanatra a téli gumik szerelését. Ritka, hogy januárban kérjék a cserét. Hetente pár ilyen autós fordul hozzánk. Négy évszakos gumival pedig alig találkozunk" – mondta Roll Barna, a győri Rapid Gumiszerviz munkatársa.

A közúti ellenőrzéseket a rendőrök összeköthetik a téli gumik szemléjével megyénkben. Fotó: Police.hu

A közúti ellenőrzéseket a rendőrök összeköthetik a téli gumik szemléjével megyénkben. Fotó: Police.hu

A téli vezetésről hasznos tippeket, videókat ide kattintva láthatnak! 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!