Kék hírek

2017.07.13. 12:22

A katasztrófavédelem felháborodott közleményének nincs köze a diszpécser hibájáról szóló hírhez

Az állampolgárok biztonságérzetét rombolják azok a kijelentések is, amelyek azt sugallják, hogy a hivatásos tűzoltóságok ne rendelkeznének minden olyan feltétellel, amely a gyors, hatékony és szakszerű beavatkozáshoz szükséges - jelentették ki.

munkatársainktól

A katasztrófavédelem határozottan visszautasít minden olyan állítást, amely szerint munkáját ne az emberi életek és az anyagi javak mentése érdekében végezné.

Korábban úgy véltük, a katasztrófavédelem reakcióját feltételezhetően a lánglovagok.hu-n megjelent és több médiába által átvett hír válthatta ki, amelyben a portál arról számolt be, hogy a diszpécser rossz megyébe irányította a tűzoltókat egy halálos kimenetelű balesetnél. "A katasztrófavédelem közleménye egyértelműen nem a Lánglovagokon megjelent, amúgy ORFK által adott nyilatkozatra utalt" - írta közleményében a Lánglovagok.hu, akik viszont tényként jelentik ki, hogy a "közlemény hátterében az áll, hogy a rendőrség által üzemeltetett Hívásfogadó Központ operátora a Pest megyei Tóalmás helyett a Nógrád megyei Tolmácsra küldte a tűzoltókat és mentőket".


Az állampolgárok biztonságérzetét rombolják azok a kijelentések is, amelyek azt sugallják, hogy a hivatásos tűzoltóságok ne rendelkeznének minden olyan feltétellel - technikai eszközökkel és szakmai tudással -, amely a gyors, hatékony és szakszerű beavatkozáshoz szükséges. Mindemellett az sem felel meg a valóságnak, hogy a riasztási rendszerben kulcsszerepet betöltő műveletirányítási rendszer gátolná a hatékony tűzoltói beavatkozást - áll a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságának közleményében..


Mindezekkel ellentétben a katasztrófavédelem állományában dolgozó csaknem 12 ezer ember egyre jobb körülmények mellett és az alacsony fluktuáció tanúsága szerint kellő elkötelezettséggel végzi nap mint nap a lakosság biztonságát célzó munkáját.


Az elmúlt években az ország tűzoltóságain komoly fejlesztések történtek, számos olyan településen kezdte meg működését tűzoltóőrs, ahol azelőtt nem volt ilyen védelem. A beruházásoknak köszönhetően az állampolgárok mentését egyre jobb eszközökkel, köztük hazai gyártású, új tűzoltógépjárművekkel tudják végezni az egységek. A hatékony tűzoltói beavatkozás a 21. század elvárásainak megfelelő informatikai és térinformatikai támogatás mellett történik.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!