Kék hírek

2017.04.11. 11:18

Nem kapott bejelentést a rendőrség a ˝Kék Bálnáról˝ - felhívják a figyelmet az internet veszélyeire

A napokban különböző forrásokból olyan hírek jelentek meg, amelyek egy, az interneten szerveződő, öngyilkosságra felhívó, abban segédkező jogellenes tevékenységre hívták fel a figyelmet.

Munkatársunktól

A rendőrségre - az elmúlt hónapokban - nem érkezett bejelentés az ún. „Kék Bálna" csoport tevékenységével, illetve annak a magyarországi fiatalokra gyakorolt végzetes hatásával kapcsolatosan. Ugyanakkor felhívjuk a figyelmet, hogy az online világban, az interneten számos veszéllyel találkozhatunk, bűncselekmények, szabálysértések áldozataivá válhatunk, de mi is árthatunk másoknak - áll a közleményben.


Letarolta a nemzetközi sajtót is, hogy fiatalok az áldozatai az Oroszországból indult őrületnek, a Kék Bálnának, amely öngyilkosságba hajszolja a fiatalokat. A napokban mi is megírtuk, egy magyar pedagógus ellenkampánnyal, a Zöld Elefánttal próbálja meg felhívni a figyelmet a problémára.


Rendkívül fontos a tudatos internet-használat, mind a fiatal, mind pedig a felnőtt korosztály tekintetében. A legsérülékenyebbek a gyermekek és a fiatalok, ezért a felnőtt társadalom irányukba felelősséggel tartozik.


Fontos, hogy a betartsuk és betartassuk a biztonságos netezés szabályait. Pl:

 • számos olyan program van, amely védelmet biztosít, és biztonságos böngészést tesz lehetővé: erről az internetszolgáltatónk, valamint az általunk használt programok nyújtanak információt;
 • a szülők meghatározhatják, hogy a gyermekek milyen oldalakat látogathatnak meg, vagy mennyi időt tölthetnek a neten;
 • a közösségi oldalakon létrehozott profilokon a lehető legkevesebb információt adjuk meg magunkról; semmilyen formában ne osszuk meg például lakcímünket, telefonszámunkat, vagyoni vagy éppen egészségügyi helyzetünk adatait;
 • ne töltsenek fel magukról vagy ismerőseikről, barátaikról olyan képeket, amelyekkel méltatlan helyzetbe hozzák saját magukat, vagy ismerőseiket; a személyiségi jogok a neten is élnek.
 • A rendőrség kéri, beszélgessünk a gyermekekkel a világhálón látottakról, hallottakról (ahogy a mesékről is). Célszerű megkérni a gyermekünket arra, hogy időnként mutassa meg a profiloldalát. A szülők vegyenek részt a gyermek virtuális éltében is. Mindezt akkor lehet megvalósítani, ha a szülő és a gyermek között kialakul egy kölcsönös bizalom. Ehhez az szükséges, hogy nap, mint nap szakítsanak időt gyermekükre, bizalmas beszélgetésre, közös időtöltésre függetlenül attól, hogy a gyermek apróbb, vagy már lázadó tizenéves. 

  A rendőrség iskolai programjainak része a biztonságos internetezésre, az online veszélyekre való felhívás, a gondok és problémák interaktív megbeszélése. A biztonságos internethasználattal kapcsolatban készült tájékoztató itt érhető el.


  Ha további információra van szükségük, forduljanak bizalommal a rendőrség bűnmegelőzési egységeihez.


  A tudatos internethasználattal és a segítség számtalan lehetőségével találkozhatunk még többek között az alábbi oldalakon:

   - a Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány honlapon, ahol chatelve is értekezhetnek, de a 116-111-es telefonszámon is elérhetőek;

  - a biztonságos internetezéssel kapcsolatban hasznos információk találhatók itt és itt;

  - káros tartalmakról a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság várja a bejelentéseket.

  Hírlevél feliratkozás
  Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

  Ezek is érdekelhetik

  Hírlevél feliratkozás
  Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!