Kék hírek

2015.09.01. 20:11

Kövér: Káosszal fenyeget, ha nem veszik figyelembe a migránsok befogadásának korlátait

Káosszal és konfliktusokkal fenyeget a célországokban is, ha nem veszik figyelembe a migránsok befogadásának korlátait, a befogadóké mellett pedig kiemelt figyelmet kell fordítani az új népvándorlási válsághelyzet előidézőinek felelősségére is - jelentette ki Kövér László, az Országgyűlés elnöke a Parlamenti Elnökök 4. Világkonferenciáján kedden New Yorkban elmondott beszédében.

A magyar házelnök elmondta, hogy a világ mai válságai közül a legtöbbnek jelentős fenntarthatatlansági okai vannak. Rámutatott, hogy a többi között egy új népvándorlásnak vagyunk tanúi, ahol a méreteiben példátlan jelenséget egyszerre gerjesztik hagyományos és új típusú válságok. 

Támogatásáról biztosította a tanácskozás nyilatkozat-tervezetét, amely - mint mondta - helyesen hívja fel a migráció okán a fogadó országokat általános kötelességeik teljesítésére. Hangsúlyozta azonban, hogy ezen túl "kiemelt figyelmet kell fordítani a migránsokat indító országok, az ezen országokban a migrációt kiváltó válsághelyzet előidézésében részes hatalmak, illetve a népvándorlásból hasznot húzó bűnözői bandák és politikai csoportok felelősségére is." 

"A vándorlók minden határon túl való befogadásának ugyanis a célországokban fenntarthatósági, intézményes korlátai vannak. Ezen korlátok figyelembe nem vétele pedig eddig nem tapasztalt káosszal és konfliktusokkal fenyeget ezekben az országokban is" - figyelmeztetett Kövér László. 

A magyar házelnök hangsúlyozta, hogy a természeti és társadalmi rend fenntartásában a világ politikusainak, a világ parlamentjeinek és kormányainak közös, de nem egyenlő a felelőssége. 

"A világ országainak felelőssége a közös világunkért, amelyben mindannyian élünk, egyenesen arányos az erejükkel, befolyásukkal és a hatalmukkal" - mondta. 

"A társadalmi rend alapintézménye az állam. Akik erőfölényükkel visszaélve, saját egyoldalú, vélt vagy valós hasznukra az államokat a demokrácia vagy a diktatúra nevében, az emberi jogokra vagy éppen az isteni parancsokra való hamis hivatkozással szétrombolják, azok káoszba taszítják a társadalmakat, káoszba sodorják az emberiséget, és merényletet követnek el a természet rendje ellen is" - hangsúlyozta a házelnök. 

"Nekünk, a világ legerősebb közvetlen demokratikus felhatalmazással rendelkező testületeinek, a nemzeti parlamenteknek a képviseletében kötelességünk fellépni a társadalmi és természeti rendet romboló bármilyen hatalmi törekvésekkel szemben" - jelentette ki. 

Beszédében a magyar parlament elnöke ezzel kapcsolatban felhívta a figyelmet arra, hogy a fenntarthatóságnak legalább olyan fontosságot kell tulajdonítanunk, mint a fejlődésnek. 

"Ezen a téren a rossz kompromisszumok végzetesek" - mondta. 

Szavai szerint a fenntarthatóság nemcsak a Föld ökológiai korlátain belül maradó életvitelt jelenti, hanem a társadalom működésének emberi, társadalmi, gazdasági alapjainak, a nemzeti erőforrásoknak megőrzését is. Ide tartozik különösen a demográfiai folyamatok stabilizálása, az állami szuverenitás tiszteletben tartása, az oktatás fejlesztése, a társadalmi kizáródás csökkentése, az államadósságok kezelése, a társadalombiztosítási rendszerek stabilitása vagy a jó kormányzás kérdése. 

"Megfelelő fenntarthatósági intézményrendszer nélkül a Fenntartható Fejlődési Célok elérése illúzió" - jelentette ki. 

Egyetértőleg hivatkozott az Interparlamentáris Unió áprilisi Hanoi Nyilatkozatára, amely kifejtette, hogy "a nemzetközi kötelezettségvállalások csak erős politikai akarat, vezetés és nemzeti elköteleződés mellett valósulhatnak meg". 

"Ez a mondat - helyesen - kihangsúlyozza az egyes államok vezetőinek, politikai elitjének kikerülhetetlen felelősségét. De egyúttal szól arról is, hogy a nemzeti döntéshozói szintek mellőzése és a nemzeti cselekvőképességek korlátozása - melyre tapasztalható törekvés egyes nemzetközi szervezetek és nemzetek feletti erőcsoportok részéről - szintén kudarcra ítél minden együttműködést" - mondta Kövér László. 

Kitért arra is, hogy Magyarország 2011-ben elfogadott új Alaptörvénye tartalmazza a fenntartható fejlődés érdekében való nemzetközi együttműködésben való részvételt, s magába foglalja a jövő nemzedékek érdekeinek képviseletét. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában