Kék hírek

2015.09.04. 13:55

Ez történt pénteken: kitörés, kődobálás és könnygáz a röszkei hangárnál

Röszke - Elfogták a rendőrök a hangárból délelőtt kitörő migránsokat, délután azonban újabb 300 menekült tört ki egy másik gyűjtőpontról. Újabb hajtóvadászat indult, Szentmihálynál fogtak el őket.

Szabó C. Szilárd

Freedom, freedom! (Szabadság, szabadság!) Budapest, Budapest! – skandálta péntek délben a röszkei hangárban kétezer migráns azt követően, hogy mintegy 300 társuk kitört a táborból az autópálya felé – mert állítólag túl lassúnak ítélték kérelmük elbírálását. Letiporták a sztrádakerítést, és elrejtőztek az erdős területen. A rendőrség hajtóvadászatot indított ellenük, és körbevette az idegenrendészeti előállítóhelyet. Több száz rendőrt vezényeltek a helyszínre, ahol tapintható volt a feszültség.


Transzport! Germany!

– Menjenek innen, mert ha látják magukat, akkor a többiek is kitörnek, és rendőrök halnak meg – üvöltötte egy rendőr a hangár kerítése mellett álló magyar operatőröknek, akik később az autópálya-felüljáróról készítettek felvételeket. A sztráda hangárral szembeni oldalán mintegy 30 fűben ülő migránsra vigyázott hat rendőr, köztük egy holland. Egy fiatal nő hangosan és folyamatosan sírt, egy idősebb nő pedig úgy feküdt a földön, mint egy halott. Őket gyorsan elkapták a rendőrök, miután kitörtek a táborból. Kiderült, az idősebb erős nyugtatót vett be, ami teljesen kiütötte. A fiatalabb azért zokogott, mert a férjével és 3 éves Ahmed fiával szökött ki, akiktől lemaradt. Közben megérkezett a busz, amire azzal terelték fel a rendőrök a migránsokat, hogy „Transzport! Germany!"

 

Több száz migráns tört ki Röszkén, hajtóvadászat indult. Fotó: Schmidt Andrea - GALÉRIA


Könnygázt és vizet kaptak

A hangár bejáratához közel szintén mintegy harminc menekült ült a fűben, akiknek hátul összekötözték a kezét. A rendőrök nem árulták el, mit követtek el a migránsok. A kapuban újságírók, operatőrök – köztük nagyon sok külföldi tudósító – és öltönyös férfiak fényképeztek. Információink szerint Magyarországra akkreditált nagykövetek jártak tegnap Röszkén. Két óra körül nagy hangzavar támadt a táborban, kövekkel kezdték el dobálni a kerítés mellett sorfalat álló, testpáncélt, sisakot és pajzsot viselő rendőröket, akik könnygázt vetettek be. Így percek alatt megfékezték a támadást.


Később menekültek verekedtek össze egymással a táborban, vizes palackok repültek, előkerültek a botok és lécek. Ezeket aztán maguk a migránsok adták ki a rendőröknek a kerítésen át. Utána azonban még több mint egy óráig farkasszemet néztek egymással a rendőrök és a menekültek, akik időnként szabadságot követelve rázták a kerítést. A rendőrök a csendesebb időszakban vizet adtak be a migránsoknak.

 

 

Több száz migráns tört ki Röszkén, hajtóvadászat indult. Fotó: Schmidt Andrea - GALÉRIA


A média képviselőit elküldték a hangár közeléből, amit a külföldi újságírók zokon vettek. – Menj oda! Az út túloldalára! – ordította magyarul a rendőr egy dán újságírónak, aki nem volt hajlandó arrébb menni, mire az egyenruhás elkezdte lökdösni a tudósítót. Érezhetően fáradt és ideges volt már rendőr, menekült és újságíró is.

 

Szeged felé indultak

Fél négyre megnyugodtak a kedélyek. A menekülteket folyamatosan, ötvenesével kísérték a hangárnál álló buszokhoz, miután tetőtől talpig átvizsgálták őket. A migránsokat egy másik regisztrációs pontba szállították, de azt sem a rendőrök, sem a buszvezetők nem árulták el, hogy hová. Portálunk úgy tudja, hogy egy részüket Nagyfára vitték át.


Négy órakor arról tájékoztatott a rendőrség, hogy a Röszke külterületén, a vasúti sín mellett kialakított gyűjtőpontról 300 migráns indult útnak. Információink szerint a zöldhatárt a Horgos–Röszke vasútvonalon – ahol nem telepítettek drótakadályt – átlépő migránsok azért indultak el Szeged felé, mert nem volt busz a gyűjtőponton. Úgy tudjuk, a rendőrök Szentmihálynál fogták el őket.

 

 

 

 

Migránsok az M5-ös sztrádán. Fotó: Karnok Csaba - GALÉRIA


A nap történéseit percről percre alant olvashatjákRendőrök keresik azokat a migránsokat, akik nemrég szöktek meg a röszkei hangárból - értesült a delmagyar.hu. Egyes hírek szerint a menekültek a rendőrökkel is összetűzésbe kerültek majd az autópálya felé kitörtek. A táborban nyugalom van.  Hajtóvadászat indult, mindenki a menekülőket keresi.


12:18 - Hatalmas a rendőrségi készültség a hangárnál. A rendőrök több busszal, kisbusszal és autóval érkeztek a helyszínre. Sorfalat állnak a hangár előtt, ahol a menekültek azt skandálják, hogy "Freedom! Freedom"!.

 

 

 

 

Több száz migráns tört ki Röszkén, hajtóvadászat indult. Fotó: Schidt Andrea - GALÉRIA


A sajtót elküldték a tábor közeléből, az autópálya fölötti gyaloghídról figyelik az eseményeket. Felhívták a figyelmet, hogy a jelenlétük veszélyt jelent a rendőrökre. Korábban már többször is azért mozgolódtak a migránsok, mert a sajtóval akartak beszélni.

 

 

 

 

Több száz migráns tört ki Röszkén, hajtóvadászat indult. Fotó: Schidt Andrea - GALÉRIA

 


12:51 - Az első hírek szerint körülbelül ezren törtek ki a táborból az autópálya felé, ötszázan pedig Röszke irányába rohanhattak.


Rendőrségi becslés szerint 300 illegális bevándorló 2015. szeptember 4-én 11 óra 30 perckor két hullámban áttörte a röszkei migrációs gyűjtőpont kerítését és elfutott az M5-ös autópálya irányába. A rendőrség megtette a szükséges intézkedéseket az elfogásuk érdekében. A rendőrök a Röszke Autópálya-határátkelőhely belépő irányú forgalmát a balesetek megelőzése érdekében ideiglenesen leállította, a forgalmat a régi 5-ös útra tereli - áll a rendőrségi közleményben.


Az M1 információi szerint a táborból kitörők szószólója azt mondta: kétórás határidőt adnak arra, hogy elbírálják menekültügyi kérelmüket. Ha annak elmúltával sem gyorsul fel az ügyintézés, arra fogják biztatni táborban maradt társaikat, hogy ők is törjenek ki a táborból - tették hozzá.

 

 

 

 

Több száz migráns tört ki Röszkén, hajtóvadászat indult. Fotó: Schmidt Andrea - GALÉRIA


13:20 - Az autópálya mellett 20-25 migránt őriznek. Épp most jött értük egy rendőrségi busz. Információink szerint ez mindössze a 10 százaléka lehet a keresett migránsoknak.


Az M5-ös felé menekülő bevándorlók az autópálya kerítést is letarolták. A helyszínre kivontul az Autópálya Rendőrség is.


Viszonylagos nyugalom van, helyszíni tudósítónk azt látta, hogy a tábor hátsó bejáratnál a rendőrök 5-10 fős csoportokban vezetik ki a menekülteket. Az első nagyobb csoport, akiket kiengedtek a rendőrök, azok főként nők és gyerekek voltak. A rendőrök sorfala között a tábor bejárata előtt buszra szállították őket. 


A rendőrök körbezárták a gyűjtőpont területét, így az autópályára senki sem juthat fel migránsok közül, elhárult a balesetveszély, így újra lehet használni az M5-ös autópályát, amelyet a kitörés után átmenetileg lezártak.


A tábor bejáratánál egy körülbelül 20-25 fős csoport, hátrakötött kézzel ül, három rendőr felügyeli őket. A bejáratot egy komoly rendőrsorfal veszi körül.

 

 

 

 

Több száz migráns tört ki Röszkén, hajtóvadászat indult. Fotó: Schmidt Andrea - GALÉRIA


13.48 - Az a hír terjedt el a helyszínen a sajtó képviselői között, hogy Magyarországra delegált nagykövetek érkeztek a táborhoz. Helyszíni tudósítónk is több öltönyös férfit látott sétálni.


14:00 - A táborban továbbra is nagy a hangoskodás, fütyülnek, skandálnak és kiabálnak. Közben több rohamrendőr öltözik be, a rendőrök futólépésben haladnak a tábor hátsó bejárata felé. Azt látjuk, hogy a kerítéshez álltak a hangadó migránsok, a rendőrök körülbelül 2 méterre állnak a kerítés másik oldalán és farkasszemet néznek egymással. Az egyenruhások attól félnek, a bevándorlók kidöntik a kerítést.


14:05 - Amikor a rohamrendőrök parancsnoka elmegy a kerítés mellett, a hangzavar felerősödik, még jobban ordítják, hogy "freedom", és rázzák a kerítést.


14:24 - Rengeteg a külföldi tudósító, dánok, olaszok, szerbek, hollandok és franciák is vannak. A rendőrök elküldték a kerítés mellől a sajtót az út túloldalára. A külföldi tudósítók ezt nem érthették, a magyar rendőrök magyarul, elég durva hangnemben tessékelték el a őket. Közben a rendőröket kővel kezdték el dobálni, a rendőrök könnygázzal fújják le a menekülteket. A dán újságíró közelebb próbált menni, de a rendőrök kilökdösték. Az egész akció pár pillanat alatt zajlott le, most megint nyugodt minden.


14:40 - Patthelyzet alakult ki a tábornál, a rendőrök most éppen vizet adnak be a kerítésen a menekülteknek.


14:52 - Újabb 40-45 fős csoportot vezettek a tábor hátsó részéből a bejárathoz a menekültek és a migránsok sorfala között, ahol buszra szállították őket. Azt nem tudni hova viszik a migránsokat.

 

 

 

 

Több száz migráns tört ki Röszkén, hajtóvadászat indult. Fotó: Schmidt Andrea - GALÉRIA

 

 


14:57 - A táborban 2 csoport összeverekedett egymással, de ez csupán néhány másodpercig tartott. Cserépléccel is hadonásztak, amit azután valaki a kerítésen keresztül kiadott a rendőröknek.


15:10 - Újabb 40-45 fős csoportot szállítottak buszra, főleg nőket és gyerekeket – a férfikat alaposan, tetőtől talpig megmotozták. Annyi még a változás, hogy a táborban maradók leültek a földre a kerítés mellett.


15:26 - Úgy tűnik, a kerítés mind a két oldalán elfáradtak, most a táborban és azon kívül is nyugalom van.


15:40 - Hivatalos közlemény A röszkei migrációs gyűjtőponton 2015. szeptember 4-én 14 óra 20 perc körüli időben illegális bevándorlók verekedtek össze, majd a rendőröket kővel dobálták meg. A rendőrök a támadást könnygázzal fékezték meg.


16:20 Hivatalos közlemény  Hiánytalanul elfogták a rendőrök azokat az illegális bevándorlókat, akik 2015. szeptember 4-én 11 óra 30 perckor két hullámban áttörték a röszkei migrációs gyűjtőpont ("hangár") kerítését és elfutottak az M5-ös autópálya irányába.

 

Menekültek az M5-ös sztrádán. Fotó: Karnok Csaba - GALÉRIA


Röszke külterületén, a Dugonyi úton lévő gyűjtőhelyről rendőrségi becslés szerint mintegy 300 illegális bevándorló indult el 2015. szeptember 4-én 15 óra 50 perc körüli időben. A rendőrség megteszi a szükséges intézkedéseket az elfogásuk érdekében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában