Kék hírek

2015.09.22. 08:46

Döntöttek - Magyarországnak ezer menekültet kellene befogadnia

Hazánk nemmel szavazott, de az uniós belügyminiszterek megegyeztek abban, hogy miként osztják el a tagállamok között a menekülteket.

kisalfold.hu

20. 20 - Nem teljes egyetértéssel, hanem minősített többségi szavazással, Finnország tartózkodása mellett, Magyarország, Csehország, Szlovákia és Románia ellenszavazata ellenére szavazták meg kedden délután az Európai Unió belügyminiszterei 120 ezer további menekült elosztását a tagállamok között.


A megállapodás értelmében egyelőre 66 ezer menekültet helyeznek át a többi tagállamba Olaszországból és Görögországból, 54 ezernek az áthelyezésről pedig később (a Financial Times című brit lap értesülése szerint egy éven belül) döntenek.


Az Európai Bizottság javaslata alapján éppen ennyit, 54 ezer menekültet helyeztek volna át Magyarországról más tagállamokba, de Magyarország elutasította, hogy a megkérdezése nélkül úgynevezett frontállammá minősítsék, arra hivatkozva, hogy a magyar határhoz érkező migránsok egy uniós országon, Görögországon már áthaladtak, így ott kellett volna őket regisztrálni.


Korábban a miniszterek uniós tanácsának soros elnökségét ellátó Luxemburg egyik diplomatája úgy foglalt állást, hogy ha Magyarország nem óhajt haszonélvezőként részt venni a menekültek elosztásában, vagyis nem járul hozzá, hogy az oda belépő menekülteket máshová telepítsék át, akkor a szolidaritásból kell kivennie a részét.


A belügyminiszteri tanácskozáson elfogadott - s kiszivárgott - dokumentumok tanúsága szerint például a mostani döntés értelmében Magyarországnak Görögországból 988 menekültet kellene befogadnia. Szlovákiának a görögöktől 612, Csehországnak 1215, Romániának 1890 menekültet kellene átvennie. 


18. 00 - Az EU-tagországok belügyminiszterei kedden nagy többséggel elfogadták 120 ezer menekült szétosztásának a tervét, miközben Csehország, Magyarország, Románia, Szlovákia ellene szavazott, Finnország pedig tartózkodott - jelentették közösségi források.


16. 00 - A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda eljárást folytat Ahmed, H. (39) szír állampolgár ellen tömegzavargás résztvevőjeként elkövetett határzár tiltott átlépésének bűntette megalapozott gyanúja miatt.


A Cipruson élő, ott munkavállalási engedéllyel rendelkező férfit a Terrorelhárítási Központ kijelölt műveleti egysége 2015. szeptember 19-én 12 óra 55 perckor fogta el, majd gyanúsítotti kihallgatását követően a rendőrség előterjesztésére az ügyészi indítvánnyal összhangban az illetékes bíróság 2015. szeptember 22-én elrendelte előzetes letartóztatását.


Ahmed, H. 2015. szeptember 16-án bizonyíthatóan, általa is elismerten jelen volt a magyar-szerb határszakasz Röszke II. határátkelőhelyen kitört tömegzavargás helyszínén, majd a magyar államhatárt védő kapu bedöntését követően az államhatár védelmét biztosító létesítményen keresztül legalább egy alkalommal jogosulatlanul Magyarország területére lépett - közölte a rendőrség.


A nemzetközi rendvédelmi együttműködésből származó információk szerint Ahmed, H. a Tabligh Jamaat (Szövetség a hit terjesztésére) elnevezésű iszlám fundamentalista mozgalom tagja. A Tabligh Jamaat elnevezésű iszlám fundamentalista mozgalmat a terrorszervezetek radikális személyek egyes célországokba történő bejuttatásához, fedőszervezetként is felhasználják.


15.39 - A Letenye-Muracsány (Gorican) autópálya- és közúti átkelőn kedden megkezdték az ideiglenes műszaki határzár telepítésének előkészítését.    

   

A helyszínen azt látni, hogy az autópályán és a régi közúti átkelőnél, a Mura folyón átívelő hidakon oldalra állították a mozgatható acélkapukat, illetve a gyorstelepítésű drótakadály tekercseit.   

   

Az MTI a helyszínen úgy értesült, hogy a magyar-horvát határon, a Mura folyó mentén zajlik a műszaki felmérés is. Ennek során azt vizsgálják, hogy a kanyargó folyópart miatt hol szükséges a drótakadály telepítése, illetve hol jelent természetes akadályt a Mura vonala


15.35 -  A Szegedi Járásbíróság egy hónapra nem jogerősen elrendelte kedden annak a 39 éves szír férfinak az előzetes letartóztatását, aki a gyanú szerint a röszkei közúti határátkelőhelyen kialakult tömegzavargás egyik irányítója volt - tájékoztatta a Szegedi Törvényszék szóvivője az MTI-t. A férfi nemzetközi rendvédelmi információk szerint egy terrorista fedőszervezet tagja - közölte a rendőrség.  


15.00 - Ausztriában elfogtak öt embercsempészt, akik már több alkalommal menekültek százait vitték Szerbiából Magyarországon át Németország felé - közölte a felső-ausztriai rendőrség kedden.    

   

A 25 és 53 év közötti férfiakat Linzben és a város környékén fogták el, négyüket szeptember 18-án, az ötödiket - egy 36 éves pakisztáni férfit - három nappal később. A csempészek fejenként mintegy 1500 eurót (csaknem 465 ezer forintot) kértek a menekültektől. A házkutatás során csaknem kétezer euró készpénzt, mobiltelefonokat, SIM-kártyákat, navigációs eszközöket és több autót foglaltak le. A gyanúsítottakat a linzi büntetés-végrehajtási intézetbe szállították, akár tíz évig tartó börtönbüntetést is kaphatnak.    

   

A bandát az osztrák, a magyar és a szerb hatóságok közösen számolták fel, a nyomozás 2015 januárjában kezdődött.   

   

Johanna Mikl-Leitner belügyminiszter elmondta: ennek a hálózatnak a felszámolása is megmutatja, hogy az embercsempészek elleni intézkedések hatásosak, az osztrák rendőrség a magyar és a szerb hatóságokkal szorosan és professzionálisan működik együtt.    

   

Ausztriában csak szeptember eleje óta 1500 embercsempészt fogtak el, míg az előző évben összesen 1100-at. A legtöbben Kismartonban (Eisenstadt) vannak előzetes letartóztatásban. Jelenleg az osztrák börtönökben nyolcszázan ülnek embercsempészet miatt. 


14.55 -  A menekültválság miatt legalább október 4-ig nem járnak a személyszállító vonatok a München-Salzburg vonalon - közölte kedden a Deutsche Bahn (DB) német vasúttársaság.    

   

A német hatóságok utasításai alapján átalakított menetrend szerint a Budapest-Bécs-Salzburg-München vonalon közlekedő Railjet 90-es járat ideiglenesen csak az ausztriai Salzburgig jár.   Salzburg és a németországi München között nem közlekednek vonatok - áll a közleményben.


A német-osztrák határnál fekvő Salzburg és a németországi oldalon fekvő Freilassing között még a városi gyorsvasút (S-bahn) sem közlekedik, de a Salzburg-Freilassing vonalon közlekedő buszok továbbra is járnak. A két város közötti távolság nagyjából 10 kilométer.   

   

A vasúti közlekedés szeptember 17-én állt le. A forgalom a határellenőrzés visszaállítása miatt bénult meg. Az utazók iratainak ellenőrzése olyan sokáig tart a vonatokon, hogy nem lehetett tartani a menetrendet.  


12.15 - Új útvonalon a menekültek Szerbiából Horvátországba


A szerb hatóságok hétfő óta a tovarniki határátkelő helyett, a tőle néhány kilométerrel északabbra lévő Babska körzetébe szállítják a migránsokat, feltehetően a horvát oldalon felállított opatovaci fogadótábor közelsége miatt - közölte az M1 helyszínen tartózkodó tudósítója kedden az MTI-vel.    

   

Az éjszaka folyamán újabb mintegy háromezer illegális bevándorló érkezett Babskára, ahonnan gyalog indultak el az opatovaci fogadótáborba. A sátortábort azonban este 22 órakor bezárták, ezért több ezren a szabad ég alatt töltötték az éjszakát.   


A migránsokat csak reggel kezdték beengedni a tábor területére, két sorban. A hatóságok megpróbálták szétválasztani a szíreket és a nem szír állampolgárokat, miután komoly összetűzésre került sor a migránsok között, amiatt hogy ki jusson előbbre.   

   

Ranko Ostojic belügyminiszter ugyanakkor a horvát sajtónak úgy nyilatkozott, hogy minden szükséges intézkedést megtesznek Horvátország érdekében.    

   

"Tessék az embereket Horgos 1 és 2 határátkelőhelyekre szállítani" - szólított fel a 24 sata horvát napilap internetes oldala szerint, majd hozzátette: "Ha kell, lezárjuk bajakovói határátkelőt is teljesen."   

   

Horvátország múlt csütörtökön a nyolc horvát-szerb határátkelő közül hetet lezárt, csak a bajakovói átkelő maradt nyitva, amely a Belgrád-Zágráb autópályán van, de az is csak a személyforgalom számára. Ennek ellenére Szerbia felől folyamatosan érkeznek a zöldhatáron át az illegális bevándorlók, akiket a horvát hatóságok a magyar határra szállítanak tovább.


10.47 - Kedd délelőtt megérkezett Hegyeshalomba az a menekülteket szállító vonat, amelyik hétfő este indult Barcsról - jelentette a helyszínről az M1 aktuális csatorna tudósítója.    

   

A beszámoló szerint 1700-1800, de akár 2000 ember is utazhatott a 16 kocsiból álló szerelvényen, amelyet a nap folyamán még három követ, a következő várhatóan dél körül érkezik.


10.30 - Öt irakit akart átjuttatni a határon a férfi, aki Jánossomorján bukott le. A győri vasútállomáson pedig három szír menekültet szedtek le a rendőrök az Ausztriába tartó gyorsvonatokról hétfőn. Részletek itt.


10.01 - Az Audi AG egymillió eurót (mintegy 300 millió forintot) ajánlott fel, amelyet négy telephelyén a menekültek megsegítésére használhatnak fel. Számítasaink szerint a vámosszabadi táborra 50 millió forint jut. Részletek itt.


9.37 - Az M1 szerint háromnegyed óra múlva érkezik meg egy vonat várhatóan 1600  menekülttel Hegyeshalomba. A határállomás csendes, az A4-esen is zavartalan a forgalom.


9.25 - Muszlim segélyszervezet is részt vesz a bevándorlók ellátásában a beremendi határátkelőhelyen - számolt be az M1 aktuális csatorna tudósítója kedden.    

   

A segélyszervezet képviselői kedd reggel két teherautóval jelentek meg a határnál, és élelmiszereket, ruhákat, cipőket, egészségügyi csomagokat vittek a rászorulóknak.  Egyelőre nem tudni, mikor érkezik újabb migránscsoport Beremendre, erről ugyanis a magyar rendőrök nem kapnak értesítést Horvátországból.


9.10 - Opatovac: Kezd feszültté válni a helyzet a migránsok és a horvát hatóságok között.

A menekülteket két csoportra választották a horvát hatóságok, szírekre és nem–szírekre, és ez a két csoport azon veszett össze, hogy ki juthasson be előbb a táborba, hogy regisztrálhassák őket.

A horvát hatóság nem ura a helyzetnek, eddig 50-60 rendőr van a helyszínen, a helyzet nagyon feszült – számolt be róla az M1 helyszíni tudósítója. 


8.30 -  A rendőrök az elmúlt 24 órában 5530 menekülttel szemben intézkedtek, ebből 178 embert a magyar-szerb határszakaszon, 5338 embert a magyar-horvát határszakaszon vontak intézkedés alá. Közokirat-hamisítás miatt további 8, embercsempészés miatt 1 személyt fogtak el a rendőrök - olvasható a tájékoztató a police.hu-n.


7.05 - Az útinform kedd reggeli tájékoztatása szerint az M1-es autópályánál lévő határátkelőhelyen rendben halad a forgalom, nincs fennakadás.


Hegyeshalomnál az 1-es főúti átkelőt a gépjárművek továbbra sem használhatják.


7.00 - Mintegy 12 ezer migráns érkezett hétfőn a hegyeshalmi vasútállomásra - számolt be az M1 aktuális csatorna tudósítója.


6.55 - A mentőben született meg az afgán kisfiú


Egy szülő nőhöz kellett mentőt hívni tegnap a hegyeshalmi határátkelőhöz, ahová menekültek ezrei érkeztek Horvátország felől. A kisbaba úton a hainburgi kórház felé, Miklóshalma (Nickelsdorf) környékén jött világra hét hónapos koraszülöttként.


6.50 - Kedden a reggeli órákban 3-4, csak migránsokat szállító vonat érkezik a közszolgálati televízió tudósítójának információi szerint. Ezeken a vonatokon is 1500-2000 ember tartózkodhat.


6.40 - Nem érkezett meg a hétfő éjfélre várt, 500-600 migráns Horvátországból Barcsra - számolt be az M1 akutális csatorna tudósítója.


A horvátok azt mondták korábban a magyar hatóságoknak, hogy éjfél körül és hajnalban is várható bevándorlók érkezése Barcsra, azonban "megint nem az történik, amit a horvátok mondtak, ma már senki nem fog ide érkezni" - számolt be a tudósító.


A rendőrök így elkezdték felébreszteni a hétfő este 8 óra körül érkezett 540 bevándorlót, akik csoportokra osztva, 2-3 óra alatt jutnak el és szállnak fel a Hegyeshalomra tartó vonatra a közszolgálati televízió tudósítója szerint, az osztrák határhoz pedig reggelre érkezhetnek meg.

Kedden várható, hogy újabb bevándorlókat hoznak Horvátországból Barcsra, a Dráván átívelő, a két országot összekötő határhídhoz. 

Hétfőn is ezrek lépték át a hegyeshalmi határt ... Fotók: Kerekes István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában