Kék hírek

2015.07.01. 19:05

Nézőpont: pártokon átívelő téma az illegális bevándorlás elutasítása

Pártokon átívelő témává vált az illegális bevándorlás elutasítása - derül ki a Nézőpont Intézetnek a Heti Válasz megbízásából, 2015. június 19-25. között elvégzett, ezer ember telefonos megkérdezésén alapuló reprezentatív közvélemény-kutatásából, amelynek eredményét szerdán ismertették az MTI-vel.

A kutatás szerint a megkérdezettek háromnegyede (76 százaléka) szerint problémát jelent Magyarország számára az illegális bevándorlás, és még a baloldali pártok szimpatizánsainak is közel 60 százaléka tartja problémának a jelenséget.

A válaszokból ugyan az derül ki, hogy a magyarok összességében befogadóak, a határon túli magyarokat, az üldözötteket, valamint az egyéb legális úton érkezőket a válaszadók több mint 50 százaléka befogadná. A megélhetési és az illegális bevándorlást viszont döntő mértékben elutasítják (57, illetve 73 százalékban).

A megkérdezettek 63 százaléka szerint a megnövekedett bevándorlás egyben biztonsági kockázatot is jelent Magyarország számára - közölte az intézet.

A Nézőpont azt a következtetést vonja le az eredményből, hogy mivel az illegális bevándorlás elutasítása pártokon átívelő témává vált, ennek is betudható a Fidesz-KDNP visszaerősödése, a kormánypártok támogatottsága ugyanis a teljes népesség körében a májusi 27 százalék után most 30 százalékos - közölték.

További eredményeket ismertetve arról számolnak be, hogy a megkérdezettek 47 százaléka szerint az illegális bevándorlás súlyos probléma Magyarország számára, további 29 százalék szerint pedig inkább probléma. A válaszadók 13 százalék nyilatkozott úgy, hogy inkább nem probléma az illegális bevándorlás, és csupán 6 százalék véli úgy, hogy ez egyáltalán nem jelent problémát. A nem válaszolók aránya 5 százalékot tesz ki.

A kutatásukban azt is vizsgálták, hogy a különböző, Magyarországra érkező csoportokkal kapcsolatban mennyire befogadó a magyar társadalom. A megkérdezettek a legnagyobb, 81 százalékos arányban a határon túli magyarokat fogadnák be az országba. Ezt követi az üldözött keresztények csoportja, akiket a lakosság 59 százaléka fogadná be, a legális úton érkező betelepülőket 53 százalékuk, a környező országokból érkező vendégmunkásokat 51 százalékuk, a ténylegesen politikai üldözötteket pedig 51 százalékuk fogadná be.

A megélhetési bevándorlókat viszont már többen nem fogadnák be (57 százalék), mint ahányan befogadnák őket (32 százalék). Az illegális bevándorlókat a megkérdezettek döntő többsége, 73 százaléka nem fogadná be, és csak 14 százalékuk mondja azt, hogy őket is befogadná az országba.

A kutatás keretében végzett pártpreferencia-felmérésből kiderül az is, hogy a Jobbikkal 14 százalék szimpatizál, ami 2 százalékponttal kevesebb a májusi 16 százaléknál. Az MSZP támogatottsága 8 százalék, ami statisztikai értelemben nem különbözik a májusi 7 százaléktól. A DK változatlanul 6 százalékon, míg az Együtt és a PM 1-1 százalékon áll. A Liberálisok tábora szintén 1 százalékot tesz ki. Az LMP 2 százalékpontos veszteséggel jelenleg 4 százalékos táborral bír, az egyéb párttámogatók 2 százalékot tesznek ki. A rejtőzködők és nem szavazók aránya változatlanul 33 százalék.

Ugyanakkor a választási részvételükben biztos, potenciális szavazók körében a pártok támogatottsága a felmérés szerint a következő: a Fidesz-KDNP 41, a Jobbik 26, az MSZP 12, a DK 11, az Együtt 2, a PM és a Liberálisok 1-1, az LMP 5, az egyéb pártok potenciális szavazói tábora pedig összesen 2 százalékos - közölte a Nézőpont.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!