Kék hírek

2015.07.23. 12:33

Bénulástól mentette meg a mentős a motorost, aki Cseszneknél bukott - fotók

"Őrangyalok vigyáztak a fiamra, Márióra. Május utolsó napján, vasárnap este Cseszneknél szalagkorlátnak ütközött a motorjával."

Rimányi Zita

Szerkesztőségünket kérte meg a nagylúcsi édesanya, Makki Adél, hogy segítsük megkeresni a győri mentőt, aki szabadidejében segített motorbalesetet szenvedett fiának, Máriónak.

Szerdán sírva ölelte át az édesanya a győri mentőállomás gépkocsivezetőjét, Dömötör Pétert szerkesztőségünk udvarán.

Örömkönnyek lepték el a szemét, hiszen motorbalesetet szenvedett fia felépülhet sérüléseiből. Pedig több csigolyája is eltört. Makki Adél szerint a győri mentősnek köszönheti, hogy nem bénult le, mert épp arra autózott, ahol fiát baleset érte és volt nála nyakmerevítő. Így Márió a saját lábán érkezett a sajtóházba, hogy találkozzon a férfival, akinek olyan hálás.

Makki Adél és Márió nagyon hálásak a győri mentőnek, Dömötör Péternek. Fotó: H. Baranyai Edina

Makki Adél és Márió nagyon hálásak a győri mentőnek, Dömötör Péternek. Fotó: H. Baranyai EdinaA balesetet szenvedett motoros és családja megköszönte a mentősnek, hogy szabadidejében segített

– Őrangyalok vigyáztak a fiamra, Márióra. Május utolsó napján, vasárnap este Cseszneknél szalagkorlátnak ütközött a motorjával. Barátai mentőt hívtak és az égiek küldtek hozzá két szakembert: egy percen belül egy osztrák, még egy perc múlva egy győri mentős is mellette volt. Épp arra jártak szabadidejükben – mondta el Makki Adél. Kérésére felhívtuk a győri mentőállomást, ahol a szolgálatban lévők emlékeztek a cseszneki esetre, mert kollégájuk elmesélte nekik. Dömötör Péter szívesen vállalta a találkozást. „Jó tudni, hogy felépülhet a fiatal, nekünk ez a munkánk elismerése" – fogalmazott.

– Mindegyikünknek természetes, hogy segítünk akkor is, ha nem vagyunk szolgálatban. Például egyszer egy munkatársammal buszmegállóban élesztettünk újra egy időst, de Márióé az első komolyabb baleset, amihez nem úgy riasztottak. A Balatonról jöttem hazafelé, láttam, hogy megállnak az autók, gondoltam, ütközésről van szó és szükség lehet rám.

A motoros gipszét aláíratta Dömötör Péterrel.

A motoros gipszét aláíratta Dömötör Péterrel.

Megelőztem a sort és siettem a sérülthöz. Akkor már egy férfi szakszerűen tartotta a fejét. Amikor észrevette a kezemben a nyakrögzítőt, örült. Nemzetközi csapatunk volt: a szlovákiai fiatalnak egy osztrák és egy magyar segített. Megvártuk a mentőautót, ami a veszprémi kórházba vitte. Sín is volt nálam, amivel a csuklóját rögzítettük. Csak azt fájlalta, magánál volt – mondta el Dömötör Péter, aki már csaknem húsz éve dolgozik a mentőknél gépkocsivezetőként. A sérültellátásban neki is részt kell vennie, így gyakorlott e téren és mindig van az autójában nyakrögzítő gallér. Most az, amit Cseszneknél a zirci mentősök adtak neki cserébe, hisz az övé a fiatalon maradt.

Keresik az osztrák mentőt

Szívesen köszönetet mondana Márió családja annak az osztrák mentőápolónak is, aki szintén segített balesetekor a fiatalnak. Szerkesztőségünknek a [email protected] e-mail címre írhat, közreműködünk a kapcsolatfelvételben.


– Van egy huszonéves lányom, át tudom érezni a szülők helyzetét – mondta a mentős az édesanyának. Makki Adél hálás neki, a veszprémi kórház orvosainak, ápolóinak és fia motoros barátainak is, akik a balesetkor a forgalmat irányították, hogy az autók kikerüljék a sérültet. „Márió maga hívott fel aznap éjjel fél 11-kor, azzal, hogy nem jön haza aludni. Akkor már kétségbe voltam esve, mert rég itthon kellett volna lennie és a hangjából tudtam, hogy nagy a baj. Azt mondta, tudja mozgatni a lábát, de csak akkor nyugodtam meg kicsit, amikor magam láthattam őt. Azt szeretném, ha többet nem ülne motorra" – mondta az édesanya.

Köszönetképp egy fotót is adott magáról Márió önzetlen segítőjének. Fotó: H. Baranyai Edina

Köszönetképp egy fotót is adott magáról Márió önzetlen segítőjének. Fotó: H. Baranyai Edina

Márió is felidézte a történteket, aki gyakran szokott barátaival motorral kirándulni. Májusban Cseszneknél ő ment elöl. „Nem haladtunk gyorsan, számítottam a kanyarra, de az árnyékból épp napos részre értem és elvakított a fény. Nem tudtam befordulni, kicsúsztam. Az jó volt, hogy rögtön segítők teremtek mellettem és nem engedtek felállni, pedig meg akartam próbálni. Így csak a csuklómat kellett megműteni" – mutatta Márió a gipszét, amit aláíratott Dömötör Péterrel. „Már találkoztunk, csak rosszabb körülmények között" – mondta neki, amikor köszönetképp egy fotót is adott neki magáról, hálás sorokkal. A 23 éves fiatal a győri Jedlikben tanult informatikát, gépészetet. Már dolgozni kezdett szakmájában, de most persze hónapokig nem tud, még rehabilitáció vár rá. Balesete tanulságaként mindenkinek azt javasolja, hogy vegye komolyan az elsősegély-nyújtási ismereteket, amik a jogosítványhoz is kellenek, mert fontos a gyors segítség.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!