Kék hírek

2014.05.06. 16:04

Jogerősen is életfogytiglant kapott a nyugat-dunántúli bankrabló

A férfi a bűncselekményekből összesen mintegy 22,5 millió forintot zsákmányolt, a rendőrség az utolsó rablása napján fogta el. Az elrabolt pénz nem került elő.

Helybenhagyta a Pécsi Ítélőtábla kedden jogerősen annak a férfinak a büntetését, akit első fokon életfogytiglani fegyházbüntetéssel sújtottak nyugat-dunántúli pénzintézetek ellen 2010-ben elkövetett, megkísérelt és tervezett rablások miatt.

[namelink name="Matolcsi László"] 2010 nyarán egy játékpisztollyal kétszer rabolta ki a balatonszentgyörgyi takarékszövetkezetet. Ezt akarta megismételni Gyenesdiáson, ahol az első akciója sikerrel járt, a második viszont kudarccal végződött, mert a biztonsági őr megfutamította. A férfi legközelebb Alsópáhokra ment, de hiába, az ottani pénzintézet alkalmazottja menekülésre késztette.

A bűncselekményekhez bérelt autót használó rabló a legutóbb az év augusztusában próbált így pénzt szerezni. A zalaszentiváni pénzintézetbe nem jutott be, mert az alkalmazottak, látva a szándékát, reteszelték a fiók belső ajtajának elektronikus zárját. Matolcsi Lászlónak Jánosházán azonban sikerült a pénzintézet két alkalmazottját a mellékhelyiségébe zárnia, és onnan jelentős készpénzzel távozott.

A férfi a bűncselekményekből összesen mintegy 22,5 millió forintot zsákmányolt, a rendőrség az utolsó rablása napján fogta el. Az elrabolt pénz nem került elő.

A táblabíróság [namelink name="Tóth Sándor"] vezette tanácsa kedden megalapozottnak találta az ügyben korábban eljáró Zalaegerszegi Törvényszék döntését, és a 46 éves férfit többrendbeli, folytatólagosan elkövetett rablásban, annak kísérletében, előkészületében, továbbá személyi szabadság megsértésében találta bűnösnek, és a "három csapás elve" alapján életfogytig tartó fegyházbüntetésre ítélte azzal, hogy legkorábban 20 év múlva kerülhet feltételesen szabadságra, s meg kell térítenie a pénzintézeteknek okozott kárt.

A jogerős döntést új eljárás keretében hozták meg. A Pécsi Ítélőtábla ugyanis 2012 nyarán hatályon kívül helyezte az ügyben meghozott korábbi elsőfokú határozatot, arra hivatkozva, hogy a törvényszék két bankrablás esetében nem kellő mértékben derítette fel a tényállást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában