Kék hírek

2014.05.05. 15:14

Emlékművet állítottak a katasztrófavédelem hősi halottainak

"A hősi halottak szilárd példát jelentenek a katasztrófavédelem hivatásos állományának és szimbólumok a társadalom számára."

A katasztrófák elleni védekezés során elhunytaknak állítottak emlékművet a tűzoltónap alkalmából Budapesten, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) székháza előtt.

[namelink name="Bakondi György"], az OKF főigazgatója hétfőn, az emlékmű leleplezésekor azt hangsúlyozta, hogy a hősi halottak szilárd példát jelentenek a katasztrófavédelem hivatásos állományának és szimbólumok a társadalom számára.

A tűzoltó altábornagy úgy vélekedett, hogy az emlékmű hiánypótló jellegű, mert az egyes tűzoltólaktanyákon ugyan kihelyeztek emléktáblákat, de a katasztrófavédelem és a jogelőd szervezetek valamennyi hősi halottjáról eddig nem lehetett egy helyen megemlékezni.

Végül Bakondi György kifejezte azt a reményét, hogy a hősi halottakra örök példaként tekintenek a felnövekvő tűzoltónemzedékek.

A három keresztet formázó márványtömböt megáldotta [namelink name="Kótai Róbert"], a Honvédelmi Minisztérium katolikus tábori püspökségének tábori lelkésze és [namelink name="Jákob János"] protestáns tábori püspök.

Az emlékművön a "Hőseink" felirat alatt a következő evangéliumi idézet olvasható: "Nincsen senkiben nagyobb szeretet annál, mintha valaki életét adja az ő barátaiért".

A megemlékezés végén Bakondi Györgyön kívül megkoszorúzta az emlékművet többek között [namelink name="Dobson Tibor"], a Magyar Tűzoltó Szövetség elnöke, Endrődi István, a Magyar Polgári Védelmi Szövetség elnöke, a Magyar Honvédség nevében pedig [namelink name="Benkő Tibor"] vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke.

Az ünnepségen bemutatták azt a 46 oldalas kötetet, amelyet az emlékmű felavatásával egy időben jelentetett meg az OKF, a kiadvány 1861-től kezdődően 124 hősi halott történetét dolgozza fel.

Az első dokumentált hősi halott [namelink name="Beregszászi Sándor"] debreceni diáktűzoltó, aki 1861. augusztus 24-én áldozta fel az életét egy tűz oltásakor. Az utolsó pedig a kötetben [namelink name="Kövecs Gergő"] esztergomi tűzoltó, aki 2013. november 1-jén vesztette életét a Rám-szakadékban egy sérült mentése közben.

Az ünnepség végén Bakondi György a kötet egy-egy példányát átadta azon hősök családtagjainak, akik megjelentek a megemlékezésen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!