Kék hírek

2014.05.14. 12:25

A légzést is leállíthatja az új designer drog

A feltehetően Kínából érkező anyag fehér por formában érkezik meg Magyarországra, amelyet többnyire acetonban oldanak fel.

Munkatársunktól

Új összetételű drog jelent meg a hazai piacon, melynek az emberi szervezetre gyakorolt hatása rendkívül káros, immár nagyszámú, orvosi beavatkozást igénylő rosszullét történt országszerte - hívta fel a figyelmet az ORFK Kommunikációs Szolgálata.

Csak az elmúlt egy hónapban már kilenc megyét érintően 79 büntetőeljárásban mutatta ki igazoltan a Bűnügyi Szakértő és Kutató Intézet az új a szintetikus kannabioid csoportba tartozó szer jelenlétét.

A feltehetően Kínából érkező anyag fehér por formában érkezik meg Magyarországra, amelyet valamilyen szerves oldószerben, többnyire acetonban oldanak fel. A folyadékba különböző növényi törmeléket, orvosi zsályát, pemetefüvet áztatnak. Ezt követően a növényi törmeléket kiszárítják és cigarettapapírba sodorva szívják el. Több alkalommal a növényi törmelékhez dohányt is kevertek.

A hatóság adatai szerint az anyagot fogyasztó személyek életkora 15-17 év közötti. Az anyagot sodort cigarettában szívták el és rövid időn belül rosszul lettek, mérgezéses tüneteket produkáltak. A tünetek súlyossága miatt – ami lehet akár a légzés leállása, és eszméletvesztés is – miatt a mentőszolgálat az érintetteket minden esetben kórházba szállította.

A kábító hatású anyagok fogyasztási helye rendszerint a nagyobb tömegek által látogatott nyilvános helyek: focipálya, iskolák közeli terek, buszpályaudvarok. Ugyanakkor az anyag megjelenhet az általános-, és szakképző iskolákban is.

Tekintettel a veszélyes szer megjelentésére, az Országos Rendőr-főkapitányság további intézkedéseket léptetett életbe annak érdekében, hogy a kábítószer piaci jelenlétét visszaszorítsa, és a nemzetközi együttműködést lehetőségeit maximálisan kihasználja, hogy a drogból újabb szállítmány ne juthasson be Magyarországra.

A rendőrség megelőző, felderítő munkája mit sem ér, ha a kábítószer fogyasztók nem törődnek a rájuk leselkedő halálos veszéllyel, ezért a rendőrség kéri: tartózkodjanak mindennemű kábítószer fogyasztásától!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!