Kék hírek

2014.04.29. 18:34

Hét és fél év a baranyai rabló rendőrnek

Hat és félről hét és fél évre súlyosította a Pécsi Ítélőtábla kedden jogerősen annak a rendőrnek a fegyházbüntetését, aki négy évvel ezelőtt kirabolt egy takarékszövetkezeti fiókot a Baranya megyei Görcsönyben.

Dömös Zoltán, a rendőrség belső elhárításának munkatársa 2010. május 18-án szolgálati autóval a pénzintézethez hajtott, és szolgálati pisztolyával fenyegetőzve 258 ezer forintot zsákmányolt az épületből.

A táblabíróság Makai Lajos vezette tanácsa megalapozottnak találta az ügyben első fokon eljáró Pécsi Törvényszék döntését, és a férfit fegyveresen elkövetett rablásban mondta ki bűnösnek. Az ítélőtábla a kiszabott szabadságvesztést azonban a tett súlyának és a vádlott foglalkozásának ismeretében enyhének találta, ezért annak időtartamát egy évvel megemelte.

A tanácsvezető bíró hangsúlyozta: e bűncselekmény esetén legalább a középmértéket jelentő hét és fél év szabadságvesztés kiszabása indokolt egy olyan emberre, akinek az alapvető feladata a rendőri bűnözés megelőzése és felderítése.

A Pécsi Törvényszék és kedden a Pécsi Ítélőtábla is közvetett bizonyítékok alapján marasztalta el Dömös Zoltánt, mert a bírák úgy találták, hogy azok olyan zárt logikai láncot alkotnak, amelyek alapján egyértelműen a rendőr őrnagy bűnösségére lehet következtetni.

A vádlott szolgálati autója járt a pénzintézetnél, az épület ügyfélterében az általa aznap viselt cipőhöz hasonló talpnyomot rögzítettek, szolgálati fegyvere hasonlított a rablóéra, ruházata, külseje alapján őt nevezte meg lehetséges elkövetőként a fiók alkalmazottja, és két kamera által rögzített felvétel időpontja között - egy benzinkútnál sört, egy áruházban pedig cigarettát vett - eltelt annyi idő, amennyi elég volt a rablás elkövetéséhez.

A bűnösségét következetesen tagadó vádlott védekezését a bíróság szerint semmi sem támasztja alá. Nincs adat arra, hogy a rablás idején azért voltak kikapcsolva a mobiltelefonjai, mert egy informátorral találkozott - akinek a kilétét egyébként nem fedte fel, holott a titkolózásra semmi sem kötelezte. Nincs bizonyíték arra sem, hogy szenvedélyes gombász lévén elment volna egy gombaszedő helyre. Ugyanakkor mintegy 400 ezer forint adósságot halmozott fel, és esedékessé vált több mint 100 ezer forintos adóhátralékának befizetése.

A törvényszék és a táblabíróság új eljárásban ítélte el Dömös Zoltánt. A férfit bizonyítottság hiányában korábban felmentették, a Pécsi Ítélőtábla azonban új eljárásra kötelezte az elsőfokú bíróságot, mert a határozatot megalapozatlannak találta, azzal, hogy a bíróság a tényállást nem derítette fel teljes egészében, és indoklási kötelezettségének sem tett maradéktalanul eleget.

A táblabíróság akkori döntése szerint az első fok a közvetett bizonyítékokat egyenként értékelte az elkövető személyének azonosításához, ehelyett abban kellett volna állást foglalnia, hogy ezen adatok alkotnak-e olyan zárt logikai láncot, amelyből következtetni lehet a vádlott bűnösségére.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!