Kisalföld logö

2019. 01. 18. péntek - Piroska -1°C | 8°C Még több cikk.

Vonatfütty

A híreknél és azok utóéleténél csak a hozzájuk fűzött vélemények lélektana az érdekesebb. Történt, hogy nyitott sorompónál jött a vonat Győrben, a Fehérvári úti átjáróban, írta a kisalfold.hu-nak egy arra járó olvasó, mellékelve néhány fotót, hozzátéve: „a vonat lépésben, hangjelzéssel közelítette meg az átjárót, de hajmeresztő élmény volt".

Ennyi a pénteki hír, amit annak rendje és módja szerint követett egy szombati, hogy a sorompó újra működik, kiegyenesedett végre a világ gyémánttengelye. Baleset szerencsére nem történt.

A hír megjelente után azonnal jöttek a szemfüles kommentelők, akik észrevették a mellékelt képről, hogy a fényjelzés nem működött. Citálták azonnal a KRESZ-t, hogy vasúti átjáróban ilyen esetben a biztonságos áthaladás kizárólag a vezető felelőssége, hogy ilyenkor kötelező megállni és körülnézni. Eddig rendben is volnánk, ugyanis ismétlés a tudás anyja és fő a biztonság, tanítsuk egymást, ha lehetőségünk nyílik rá, a jó pap is holtig tanul, hát még a rossz. Aztán jöttek a többiek is megállíthatatlanul, akik bulvárt, szenzációhajhászást, állatot, birkát, panelprolit kiáltottak, bepötyögték a virtuális térbe, hogy ha betartja mindenki a szabályokat, nincs ebben semmi félelmetes. Beindult a vita a vonatfütty okán is, meg hogy a vasutasok ismerik-e jobban a szabályzatot vagy az autósok a KRESZ-t, hogy a portál miért hangolja a MÁV ellen a közvéleményt.

Mások pszichiátert ajánlottak a „riadozóknak", s azt, hogy amíg nincs eredménye az elbeszélgetéseknek, ne üljenek volán mögé. És szépen lassan a hír már rég nem volt érdekes, egymás torkának estek inkább a hozzászólók, olyan állítások okán, melyekről szó sem volt, csak hitték, hogy olvasták...

Ugyanis a hír küldője nem tett mást, mint leírta, amit látott, minősítés, felelőskeresés, anyázás nélkül. Soraiban az egyetlen jelző a hajmeresztő volt, ami nem a vonat érkezésére, nem a nyitott sorompóra, nem a MÁV-ra, hanem csupán a saját érzéseire vonatkozott. Ráadásul néhány sorában arra sem volt adat, hogy ne állt volna meg, s ne járt volna el a KRESZ szabályai szerint. Egyébként meg egy orrunk előtt elrobogó szerelvény még zárt sorompók mögött is lehet félelmetes, miért ne lehetne, hiszen sokan vannak, akik a kutyáktól, a pókoktól vagy akár a lepkéktől is félnek.

De nem lenne igazságos, ha nem citálnám ide a higgadt realistákat is, akik arról beszéltek, tegye a szívére a kezét mindenki, s úgy mondja, mindig állóra fékez minden sorompó előtt. És kaptunk tőlük egy-két jó tanácsot: „Ha fehéren villog, körülnézni! Ha nem villog, akkor minimum nagyon lelassítani, nagyon körülnézni! Ne rutinból vezess! Légy figyelmes! Aki a KRESZ-t nem tiszteli kellőképpen, az csupán a józan ész és az élni akarás okán..." Aztán balesetmentes utat kívántak minden közlekedőnek.
Ha másban nem, remélem, ebben azért megegyezhetünk.

Akár kommentek nélkül is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A terror árnyékában

Tökéletes biztonság nem létezik. Elég csak az amerikai repülőgépes merényletekre vagy az 1972-es… Tovább olvasom