Kisalföld logö

2019. 07. 18. csütörtök - Frigyes 16°C | 26°C Még több cikk.

Útépítők

A közutasokat hetente éri baleset, mert egyesek magasról tesznek a szabályokra.
A Magyar Közút a napokban indította útjára közlekedésbiztonsági kampányát, melyben arra kérik az autósokat: vigyázzanak a munkatársaikra. Ha valaki nem figyeli a baleseti híreket, mondhatja, hogy kidobott pénz az ablakon. Bárcsak az lenne, ám a tények ennél komorabbak.

A 2000-es évtől napjainkig 17 mérnökségi útépítő szakember hunyt el munkaterületen figyelmetlen, szabálytalan autósok miatt. A közutasokat hetente éri baleset, mert egyesek magasról tesznek a táblákra – kvázi a szabályokra. Múlt héten Mosonszolnokon ütöttek el útépítőt, itt majdnem újabb tragédia történt. A koreográfia a szokásos volt. Hiába hívták fel a figyelmet a munkaterületen dolgozókra, az egyik sofőr a megengedettnél nagyobb sebességgel „belerongyolt" a szakaszba. Az eredmény: mentő, kórház, súlyos sérülés.

Amennyire némelyik autós nem gondol bele, hogy a közutasokat várja haza a feleségük, a gyerekei, annál is többen nem tisztelik az útépítőket. Sokan előszeretettel dohognak a magyar útviszonyokon – félreértés ne essen: ezen lehet is -, aztán amikor felvonulnak a brigádok, akkor az a baj. Állni kell a dugóban, türelmetlenek az elveszített pár perc miatt.

Holott az útfejlesztés mindenhol időigényes hadművelet a világon. A 2010-es évek elején többször jártam a kelet-németországi Halle környékén, ahol bővítették a régi „szoci" autópályát. Előfordult, hogy másfél-két órát vesztegeltem a kocsisorban a nyári kánikulában. Mégsem volt villongás, anyázás, mutogatás az útépítőknek. Mert ez így tisztességes.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Árral szemben

Az önzetlen tenni akarás számos példáját tapasztalhattuk akkor. Tovább olvasom