Kisalföld logö

2019. 06. 24. hétfő - Iván 18°C | 28°C Még több cikk.

Születésnap

Amint korosodik az ember, egyre inkább rádöbben: valójában nem a születésnapok jelentik számára az esztendők ünneplését, hanem az évenként várt jeles események.
Ilyen a focirajongóknak a Bajnokok Ligája selejtezője és a döntő, vagy a muzsika kedvelőinek a Virtuózok című komolyzenei tehetségkutató. Vagy épp mindkettő. Míg a BL-döntőre idén június 1-jéig kell várni, a Virtuózok műsorát már ma este kezdik el sugározni.

Újdonság a mostani Virtuózok sorozata: ezúttal nem szólisták, hanem kamaraegyüttesek szerepelnek. A nagy hírű győri bencés zenetudós, a megboldogult Jáki Teodóz atya mindig is azt vallotta, hogy a kamarazenélés jelenti az együtt muzsikálás örömének csúcspontját.

A kamaramuzsikában a sajátod mellett társaid játékára, zenei reagálására is ügyelned kell. Egy szimfonikus zenekar "tuttijában" – amikor mindenki húzza-fújja-üti – esetleg meg sem hallható egy félresikerült hang becsúszása.

Ám egy kis létszámú hangszeres interpretálás finom közegében csak a legnagyobb odafigyeléssel lehet visszaadni a tökéletes művészi hangzást. Ezért is felfokozott várakozás előzi meg a Kamara Virtuózok produkcióit.

A zsűriben újra Miklósa Erika Kossuth-díjas énekesnőt; Batta András Széchenyi-díjas zenetörténészt; Kesselyák Gergely Liszt-díjas karmestert; Balázs János Kossuth-díjas zongoraművészt és Várdai István Liszt-díjas gordonkaművészt láthatjuk, utóbbinak egy 1673-ban készült Stradivari-csellója is van.

Korábbi évekből tudjuk: e döntnökök emberségét, iskolapéldának is beillő, jóindulatú zenepedagógiai hozzáállását tankönyvben kellene oktatni.

Igaz lehet a gondolat: amikor zenélünk, hasonlatossá válunk Istenhez – teremtünk, hangokat teremtünk a semmiből. Ma pedig megint egy "születésnapot" ünnepelhetünk.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szia, Nagyi!

Intsük éberségre idős szeretteinket! Tovább olvasom