Kisalföld logö

2018. 12. 15. szombat - Valér -2°C | 0°C Még több cikk.

Szent közöttünk

Az emberi ésszel megérthetőn túl van valami hatalmas erő, ami ha hagyjuk, hatással van az
életünkre.


Nyolcszázezer zarándok ujjongó öröme és a Föld több mint egymilliárd katolikusának szeretetteli figyelme közepette avatta szentté Ferenc pápa XXIII. János és II. János Pál pápákat vasárnap délelőtt a római Szent Péter téren. A két egykori pápa, a nemes egyszerűséggel csak a „világ plébánosának" is nevezett XXIII. János és a huszonhét évnyi pápasága alatt Magyarországon kétszer is járt „utazó pápa", II. János Pál élete nyitott könyv az érdeklődők előtt, s nevük ott van immáron kitörölhetetlenül az egyház szentjeinek sorában.

Bár példa nélküli, hogy egyszerre két pápát avat szentté a katolikus egyház, II. János Pál rendkívüli személye vidékünkön különösen kedves lehet az őt életében is tisztelők körében, hiszen Karol Wojtyla, a lengyel pápa, Pannonhalmára és Győrbe is ellátogatott. Már ekkor, tizennyolc évvel ezelőtt is megtapasztalhatták a megyeszékhelyen pontifikált szentmiséjén részt vevők, hogy II. János Pál Istenhez tartozik. Hogy van benne valami megfogalmazhatatlan titokzatosság, ami fölülmúlja az emberit, ami kiismerhetetlenségében is Isten jelenlétére mutat; ami arra int, hogy az emberi ésszel megérthetőn túl van valami hatalmas erő, ami ha hagyjuk, hatással van az életünkre; hogy olyan ember, aki Isten szavát visszhangozza a világban, s szavai, cselekedetei halála után sok évvel is hatni fognak. Nem véletlen, hogy a hívők már a temetésén azonnali szentté avatását követelték, s hogy nálánál gyorsabban csak Padovai Szent Antalt avatta szentté az egyház nyolcszáz évvel ezelőtt.

II. János Pál, mint a történelem eddig legismertebb és legnépszerűbb pápája, megannyi nyomot hagyott maga után a világban. Jelek sokaságát, amik tovább éltetik halála után is mindazt, amiben egész élete során hitt, s amiben akarta, hogy mi is higgyünk. Tudott bocsánatot kérni mindazoktól és mindazért, amit az idők során a történelmi egyház tagjai követtek el Isten és ember ellen, de meg is tudott bocsátani, még merénylőjének is, aki az életére tört. A keresztény egység volt az álma, baráti jobbot nyújtott zsidóknak, muszlimoknak, csókkal üdvözölte minden ország földjét, ahová megérkezett. Egy és negyedmillió kilométert utazva százhuszonkilenc országot keresett fel mint az „emberiség morális lelkiismerete", hogy közelebb vigye egymáshoz a szentet és a profánt. Szavaival és életével nap mint nap azt üzente: „Ha elítélitek az embereket, nincs időtök szeretni őket. Mert nem nagy dolog ugyan elkezdeni a jót, de azt be is végezni, egyedül ez teszi az embert tökéletessé." És a csoda ebben van. Meg abban, hogy közöttünk élt, hallgathattuk és találkozhattunk vele.

Közelebb hozta nekünk a földhöz az eget.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Suttyomban

A látszatvilág mutatása máshol, a stúdión kívül is működik, és hatásos. Tovább olvasom