Kisalföld logö

2019. 01. 16. szerda - Gusztáv 1°C | 8°C Még több cikk.

Szabályosan

Ahogy körbenézek, azt kell megállapítanom, inkább szaporodnak, mint gyérülnek az eszetlen regulák.

Kevés dolgot utálok jobban, mint a felesleges, merev szabályokat. Akkor pedig végleg ki tud hozni a sodromból, amikor látom, mereven ellenőrzik a hülye szabályokat és büntetnek is miatta. Ahogy körbenézek, azt kell megállapítanom, inkább szaporodnak, mint gyérülnek az eszetlen regulák.

Hallom a hírekben például, hogy szigorú ellenőrzésekre számíthatnak a kerékpárosok. Természetesen nem az mondom, hogy a bicikliseknek legyen minden szabad, de azért jó lenne az ésszerűség határain belül maradni. Mert az oké, hogy ne kacskaringózzon senki az úton bicajjal tök részegen, de hogy ne adj’ isten két sört ne ihasson meg az ember a strandon, mert utána kerékpárral akar hazajutni egy bicikliúton, az szerintem már túlzás. Miként az is, hogy büntetés jár annak, akinek világos nappal nincs világítás a biciklijén. Amit persze olyankor nem használ az ember, s amit gyakran le is lopnak.

Ugyancsak friss a trafikok ügye. Úgy látszik, ez a téma kifogyhatatlan, ha példákat keresünk a hülyeségre. Olvasom, hogy az ellenőrök fiatalkorúakat is bevonnak az ellenőrzésekbe. Ha kap cigit az általuk odairányított gyerek, máris megbüntettek egy trafikost, mert szabályszegés tényállása forgott fenn. Vajon ez a módszer nem ellentétes éppenséggel a törvény szellemével? Merthogy fiatalkorút irányítanak olyan helyre, ahová tilos belépnie. És olyan hír is terjeng, hogy már eleve a belépésért is büntettek, noha cigit nem adtak a gyereknek. Egy fiatalkorút ki lehet küldeni a trafikból, de hogyan lehet megakadályozni, hogy belépjen? Nyilván ajtónállóval. Röhej. Vagy mit tegyen a szülő, aki pici gyermekével kettesben ér a dohánybolthoz, és elfogyott a cigije. Apuci, anyuci bemehet, de a csöppség nem. No, ezt oldja meg valaki, megnyugtatóan és szabályosan! Talán a póráz...?

Aztán itt vannak a szabad vizeink, pláne hőség idején. A Duna és a Mosoni-Duna teljes hosszán tilos a fürdés, néhány kivételtől eltekintve. Meg szinte az összes kisebb tóban is tilos megmártózni. Tudom én, hogy rejtenek veszélyeket az ilyen helyek, de inkább alkalmassá és biztonságosabbá kellene tenni egyes partszakaszokat, mint szimplán mindenütt tiltani. Ez utóbbi persze egyszerűbb, ez kétségtelen. De el tudja valaki képzelni, hogy Horvátországban ne fürödhessen az ember a tengerben bárhol? Mondom, bárhol. Hát nem.

De nálunk? A szabály az szabály – szól a mondás. De van olyan is, hogy: a kivétel erősíti a szabályt. Sőt: a szabályok azért vannak, hogy megszegjük őket. Én erre persze nem biztatok senkit. Arra viszont annál inkább, hogy aki fel van ruházva a szabályok megalkotásának jogával, az elsősorban a józan eszére hallgasson! Legyen ez az aranyszabály!

Olvasóink írták

  • 1. dsj 2013. augusztus 06. 17:25
    „Bürokráciában, akarnokságban Magyarország, pontosabban a magyar közigazgatás jobban teljesít! Ez igaz! Ez baj!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egy-két jó tanács

Ha az államnak, önkormányzatnak megéri „tartani" a tanácsadóit, tegye. Csak ne a mi… Tovább olvasom