Kisalföld logö

2019. 03. 20. szerda - Klaudia -1°C | 10°C Még több cikk.

Sötét nap

A külföldi szokásokat nagyon szeretjük, még ha nem is vagyunk tisztában azok eredetével.
Időnként van egy olyan érzésem, hogy mi, magyarok szívesen veszünk át külföldről minden hülyeséget. Bárcsak az értelmes dolgokkal is így lennénk – teszem hozzá ilyenkor. Valentin-nap, halloween, Black Friday. Ezek valahogy jobban mennek nekünk, mint a szelektív hulladékgyűjtés, a cipzárszerű elsőbbségadás útszűkületben vagy a fűnyírásmentes nyári szombat délután. Mert ezek odaát kicsit jobban mennek már. Szóval a Nyugatról, főleg Amerikából ideért külföldi szokásokat nagyon szeretjük, még ha nem is vagyunk tisztában azok eredetével.
Amikor ezeket a sorokat olvassa Ön, nyájas olvasó, már túl vagyunk a Black Fridayen. Amiről legtöbbünk csupán annyit tud, hogy ekkor vásárolni kell. Boldogan, mert akció akciót követ. Én legalább megnéztem a Wikipédián, honnan jön ez az egész. Nos, a Black Friday az Egyesült Államokban 1966-ban kezdődött, használata 2009-re vált általánossá.

Magyarországon első alkalommal 2013. november 29-én tartották meg. A „Fekete Péntek" nevet pedig a philadelphiai rendőrség adta a hálaadást követő napnak. Ekkor indul meg ugyanis a karácsonyi bevásárlószezon, ami hatalmas dugókkal, a belvárosi boltokhoz siető vásárlók miatt tömött járdákkal jár. Ezt vettük tehát át mi is – egyelőre a hálaadás nélkül.

A hazai üzletek persze remekül kihasználják ezt az új módit, hirdetik az akcióikat rendesen. Mi meg hiszünk a hihetetlen ajánlatoknak is. Ez van.

Az pedig, hogy ezeket a külföldről átvett szokásokat ráadásul angol nyelven emlegetjük, végképp kiborít. Black Friday. Nekem ettől lett a tegnapom igazán fekete péntek.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Genetikailag kódolva

Úgy tűnik, Szent Márton öröksége még ma is él. Tovább olvasom