Kisalföld logö

2019. 05. 21. kedd - Konstantin Még több cikk.

Piros betűs

Mindenkinek illő gondolni az ünnep eredeti tartalmára.
Ünnep van, húsvét. A katolikusok legnagyobb ünnepe, Krisztus kereszthalálára és feltámadására emlékezünk ilyenkor. De nagypéntek és húsvéthétfő piros betűs ünnep is, azaz munkaszüneti nap mindenki számára. Csakúgy, mint karácsony és pünkösdhétfő. Közös bennük tehát az, hogy a keresztény világ jeles napjai ezek, és hogy illő módon ünnepelni tudjunk, a többségnek nem kell dolgoznia. De vajon valóban ezt tesszük? Ünnepelünk és emlékezünk? Vagy csak kihasználjuk az alkalmat, hogy elmenjünk wellnessezni? 

Én úgy tartom, ilyenkor mindenkinek illő gondolni az ünnep eredeti tartalmára, lényegére. Akár hívő valaki, akár nem. Mert mindnyájunk életének, sorsának meghatározó értékeiről van szó. Illő tehát valamilyen szinten követni a hagyományokat, elődeink szokásait is. Mondjuk nagypénteken ne együnk húst! Ha nem gyakorolja valaki a vallását vagy éppen hite nem követeli ezt meg, akkor se. Ha más miatt nem, hát hagyománytiszteletből. 

De így gondolom ezt más eredetű ünnepeinkről is. E napokon igenis érezzük át annak lényegét, jelentését és jelentőségét! Ezért piros betűsek. Gondoljunk a márciusi ifjakra, ötvenhat névtelen harcosaira, a munkások jogaira, államiságunk kezdeteire! Mert az ünnepek példát adnak, rámutatnak legfőbb értékeinkre. És mert ezeket az értékeket nekünk is tovább kell majd adni.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lex DAC

Magyar vagyok, annak pedig magyar a nótája! Tovább olvasom