Kisalföld logö

2019. 01. 16. szerda - Gusztáv 1°C | 8°C Még több cikk.

Pata, ló

"Valóban a tettek beszélnek."


Vagy fél éve került a Heves megyei Gyöngyöspata a belpolitikai hírek élére. Azóta fogalommá vált: ló lett, állatorvosi. Összetorlódott félmúltunkkal terhelt iszapos jelenünk lenyomata.

A hírfolyam a cigány–magyar farkasszemmel kezdődött, aztán jöttek a szebb jövőt óhajtó bakancsos masírozók, nyomukban a bíróságilag is garázdák véderőt hirdető önvédelmi tábora. Ellenoldalról szerveződött erre a doktriner liberálisok kavarta húsvéti csillebérci cigányevakuálás a kamerák kereszttüzében. Díszletnek Pintér még odavezényelt sok száz rendőrt, hogy két hét alatt csináljanak rendet.

A falu polgármestere a történtek nyomán lemondott. Az új választások előtt a helyi romák elöljárójelöltje visszalépett, hogy Mataliknét, az addigi alpolgármestert hozza nyerő helyzetbe. Ám a végeredmény fejre állított minden korábbi választási logikát. Hatvanszázalékos részvétel mellett a jobbikos Juhász Oszkár győzött (33,8 százalék). A második az addigi alpolgármester, Matalik Ferencné (26), a Fidesz független támogatottja. Bernáth Magdolna (21,4) közmegbecsülésnek örvendő helyi borász után Eszes Tamás, a faluba csak napokkal korábban bejelentkezett Véderő-parancsnok így is negyedik lett (10,5 százalék!). Az arányok elemzése szociológusért és társadalom-lélektanászért kiált.

A patai történet ezek után kapott még egy stichet. Balázs József, a körzet fideszes honatyája megüzente a jobbikos győztesnek: semmi jóra, de főleg pénzre ne igen számítson. A neki tulajdonított mondat – „forrás oda megy ebben a térségben, akit én jóváhagyok. Akit nem hagyok jóvá, oda nem megy forrás" – még csak nem is virágnyelven cizellált selyemzsinór. Egyértelmű és egyszerű, mint a faék. Állítólag még rá is erősített: „a sikernek a záloga az együttműködés". Magyarán, aki neki nem paríroz, annak annyi.

Végjáték nincs. Balázs József ma is honatya, pártja a történtek után lényegében maszatol. Az ifjú fideszes – egyébként fő alkotmányozó – Gulyás Gergely az esetről úgy vélekedett: „a tettek beszélnek, nem a szavak". Ebben tökéletesen igaza van. Valóban a tettek beszélnek.
Pata talán már nem is állatorvosi ló. Lehetne talán zsiráf, aminek láttán a székely az állatkertben kijelentette: ilyen állat nincs is.

Valóban a tettek beszélnek.

Olvasóink írták

  • 1. sziszifusz 2011. augusztus 01. 15:45
    „Lehet nem ezt akartuk?Vagy úgy nem lesz ez,hogy okosodunk?Lehet politikusaink -csak beteg embereket látnak bennünk?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Féltelek, fiam

Együtt érezve a súlyos balesetet szenvedett fiatalok szüleivel, gyógyulást kívánva a sérülteknek,… Tovább olvasom