Kisalföld logö

2019. 01. 18. péntek - Piroska -2°C | 8°C Még több cikk.

Pápai bónusz

Ferenc úgy cselekszik, ahogy beszél – ritka erényt gyakorol tehát.

Ferenc pápa úgy döntött, nem fizeti ki a pápaválasztáskor szokásos bónuszt a Vatikán dolgozóinak, hanem odaadja a szegényeknek. Az alkalmazottak a hagyomány szerint az apostoli szék megüresedésekor és az új pápa megválasztásakor is prémiumot kapnak, egyebek között az ilyenkor végzett többletmunka miatt. 2005-ben, II. János Pál halálakor a csaknem négyezer vatikáni dolgozó fejenként ötszáz eurót kapott. Alig három héttel később, XVI. Benedek megválasztásakor fejenként további ezer eurót tehettek zsebre. A prémium éppúgy érintette a vatikáni csendőrség tagjait, mint a Vatikáni Múzeum dolgozóit.

Attól tartok, most pár ezren kérdően az égre emelik tekintetüket a Vatikánban, néhányan tán még „szentségelnek" is az elmaradt juss miatt (bocsánat a pofátlanul profán megfogalmazásért). Hiszen ők is emberek, pénzből élnek, s gondolom, már Benedek történelmi bejelentésekor dörzsölni kezdték a markukat. A régi pápa megy, az új jön, jár a pénz. Többségében mindenféle pluszmunka nélkül, tegyük hozzá. De nem így lett. Annyi történt „csupán", hogy Ferenc úgy cselekszik, ahogy beszél – ritka erényt gyakorol tehát. Megválasztása után kijelentette: szegény egyházat és a szegényekért fellépő egyházat szeretne. Ezzel persze nem lesz szegényebb az egyház, de néhány szegény ember keserű sorsán enyhíthet az adomány.

De abban amúgy is kételkedem, hogy az egyház valaha is szegény lesz. Hatalmához anyagi fundamentum is szükségeltetik. Ha a hatalom alatt csak a befolyást vagy a működő szervezet szerteágazottságát értem, akkor is.

A katolikus egyház vagyona felmérhetetlen. Hatalma is. Annak csúcsáról mutat most példát a pápa. Kövesse, aki teheti!

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jár, de nem jut?

Kevés megalázóbb dolgot ismerek, mint kérni, kuncsorogni, hogy fizessék ki azt, amiért… Tovább olvasom