Kisalföld logö

2018. 12. 12. szerda - Gabriella -2°C | 4°C Még több cikk.

Nem mén a lap

Mennyi mosolygós, békés arcot láttam olyanokkal beszélgetve, akiknek semmijük sem volt.
Nem vagyok az a kaszinóba járó fajta, ha emlékeim nem csalnak, legutóbb húsz éve tettem tiszteletem egy hasonló intézményben. Így aztán friss szemmel csodálkoztam rá szombaton egy ötcsillagos budapesti szálló kaszinójára. Kiábrándító volt, be kell hogy valljam, nyoma sem volt az amerikai filmekben látható csillogásnak, csokornyakkendős James Bondoknak, estélyi ruhás nőknek. Ellenben ennyi rosszul öltözött, morc alakot egy rakáson én még nem láttam, a szürke pulóver és a fakó farmer népviselet volt, pedig a többség nem beszélt magyarul, inkább oroszul, angolul, kínaiul, héberül. Ott-tartózkodásom rövid ideje alatt viszont egy szimpatikus indiai fiatalember egy kézmozdulattal húsz másodperc alatt veszített el négyszázezer forintot. Istenem, van olyan, ahogy a viccbeli székely bácsi bökte oda, hogy „nem mén a lap". Szóval a kaszinóból nekem feszült és letört arcok sokasága marad meg.

„Nem egy boldog típus", fogalmaz ismerősöm férjéről, pedig a jószívű férfi felfejleszti, aztán adja-veszi vállalkozásait, nem kis pénzért, inkább százmilliókért, van mit tehát a tejbe aprítaniuk. És mégis. Hallgatva őt bevillan, mennyi mosolygós, békés arcot láttam olyanokkal beszélgetve, akiknek semmijük sem volt, máról holnapra éltek.

A 100 éves korában elhunyt, mellesleg a negyvenes években egy évig Győrszentivánon káplán Placid atya 10 évet töltött a Gulagon. Emlékirataiban írja, hogy naponta örömolimpiát rendeztek a rabok között: 16–17 öröm per nap alatt senki sem lehetett a győztes. „Annyira koncentráltam, hogy a nap végéig fejben tartsam az apró örömeimet, hogy nem értem rá rosszkedvűnek lenni" – mesélte az egyik rab ott, a szibériai mínuszok között. Ha van tanulság, ennyi tehát: becsüljük meg apró örömeinket. Ja, és vegyünk legalább egy inget magunkra, ha kaszinóba megyünk, úgy elegánsabb.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Adventi este

Ez az igazi kisvárosi hangulat, gondoltam. Tovább olvasom