Kisalföld logö

2018. 12. 17. hétfő - Lázár, Olimpia -5°C | 1°C Még több cikk.

Nagy háború

Utána öt gyerek maradt, a legidősebb nyolcéves volt, a legifjabb soha nem találkozhatott az édesapjával.
Száz évvel ezelőtt, 1918. november 11-én ért véget az első világháború. Párizs közelében, egy vasúti étkezőkocsiban írták alá a békeszerződést hajnali öt órakor. A benne foglaltak délelőtt tizenegy órakor léptek életbe. Hogy a költői 11. 11. kijöjjön, még csaknem háromezer katona pusztult el a harctereken a néhány óra alatt.
Több százezer magyar család számára azonban még sokáig nem ért véget a nagy háború. Azoknak, akik édesapát, fiút, testvért vártak haza. Akikről semmit nem tudtak, hiszen tábori lap régen nem jött már és a bajtársi tudósítások is elmaradtak.

Jó esetben néhány év után megérkezett a fogságból a várt családtag, rossz esetben csak a hivatalos értesítés. Két dédapám is harcolt az első világháborúban. A rábaszováti épen és egészségesen hazatérhetett övéihez. A kassai hatos nehéztüzéreknél szolgált, megfordult az orosz és az olasz harctéren, ott volt a ravaruszkai ütközetben és csatázott az olasz Görznél. Megkapta a Károly-csapatkereszt kitüntetést és a bronz vitézségi érmet. Kónyi dédapám 1915 szeptemberében orosz fogságba esett a mai Lengyelország területén. 1916. február 26-án halt meg Oroszországban, Orenburg mellett egy hadifogolygyűjtő táborban. A halálozás oka kiütéses tífusz. Utána öt gyerek maradt, a legidősebb nyolcéves volt, a legifjabb pedig soha nem találkozhatott édesapjával.

Ezért nem ért véget sok-sok család számára a háború száz évvel ezelőtt. Olyan törést okozott ugyanis életükben, amit kiheverni kevés volt egy generáció. Alapjaiban változtatta meg az a négy év az emberi sorsokat.
Utána öt gyerek maradt, a legidősebb nyolcéves volt, a legifjabb soha nem találkozhatott az édesapjával.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szemétügy 2.

Nem lenne érdemes elgondolkodni azon az illetékeseknek, hogy az embereket ne ,,szeméttel" etessék? Tovább olvasom