Kisalföld logö

2019. 02. 23. szombat - Alfréd -6°C | 1°C Még több cikk.

Lenni vagy nem lenni?

Győrben élve pontosan tudjuk, hogy már most kulturális főváros vagyunk.
A kérdés itt már nem kérdés és Gáti Oszkár is inkább játszhatná az öreg Hamlet szellemét, mint annak fiát, aki egy húsát hagyott koponyán mereng arról, hogy „Akkor nemesb-e a lélek, ha tűri / Balsorsa minden nyűgét s nyilait; / Vagy ha kiszáll tenger fájdalma ellen." Három év után döntött úgy a Menház Színpad igazgatója, hogy fel kell adnia és kiszáll, bezár. Minden lehetséges megoldást kifilézett, de egy szálka mindig előkerült, amitől nem megy tovább.

Nem tudom kívülről nézni mindazt a jót és rosszat, amiről időnként az olvasókat is tájékoztattam, mert Oszkár a barátom. Így lett személyes örömöm a sikere és így fáj most nagyon, hogy nincs tovább. A színházművészet olyan esszenciális minőségét terítette elénk, ami nagyon fog hiányozni. 2023-ban is, amikor Európa kulturális fővárosa lehet Győr.

Fantasztikus – online is elérhető – pályázati anyagot nyújtott be a város. Okos, igényes, kreatív és olyan innovatív munka született, ami valóban Európából nézve összegez és kínál élményt, flow-t. Van mire büszkének lenni: a város az idei évben összköltségvetésének tíz százalékát fordítja kultúrára, ami 21 millió eurót jelent. Itt élve pontosan tudjuk, hogy már most kulturális főváros vagyunk és mi vagyunk az áramlás! Tökéletes a szlogen, a szimbolika, az érzés.

A gigászok csatájában – Veszprém, Debrecen, Győr – kerekítési összegként is elenyésző az, amivel életben lehetne tartani ezt a színházi sikertörténetet.

Noé kulturális bárkájáról mégis lemaradt a Menház Színpad és a papírcsónak nélküle úszik tovább.

Nagy volt a sodrás, elvitte az áramlás.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sötét nap

A külföldi szokásokat nagyon szeretjük, még ha nem is vagyunk tisztában azok eredetével. Tovább olvasom