Kisalföld logö

2018. 12. 12. szerda - Gabriella -2°C | 4°C Még több cikk.

Lélekformálók

A tanítást őszintén szerető, lelkesen nevelő, példát mutató pedagógus.
Zsuzsa nénit az osztály nagy része, mondhatni szinte az egésze utálta. Merev volt, papos, szigorúan megkövetelte a tananyagot. Én mégis imádtam a mindig nyakig gombolt ruhában járó, korán őszülő középkorú asszony óráit. Fél évig tanította nekünk, a külvárosi középiskola vad elsőéveseinek a magyar nyelv és irodalmat. Hatalmas tudással, óriási energiákat megmozgatva tartotta óráit – talán a fegyelmezéshez kevésbé értett. Váratlan távozása mégis dermedt pánikot hozott, az addig életét megkeserítő, ellene harcot hirdető komisz kamaszok visszasírták.

Egy jellemző leírás a pedagógusi pályáról: egyik kedvenc íróm főhőse leendő kollégáival elsőként a tantestületi évzáró értekezleten találkozik. Benyomása, hogy a legtöbben mintha fáradtak lennének kicsit. Hamar rájön: a tanárok azért tűnnek fáradtnak, mert azok.

Nagy felelősség pedagógusnak menni, úgy érzem, hogy egyre nagyobb. A gyorsan változó világban, amikor apa-anya ide-oda kapkodja a fejét, túl sok teher hárul az iskolára. Nevelnie, utat mutatnia kell, gyakran az otthon helyett. És mégis: oly sok a jó példa. A tanítást őszintén szerető, lelkesen nevelő, példát mutató pedagógus. Közülük a diákok, szülők szavazatai alapján díjaztuk a kilenc legtöbb szavazatot kapót. Élmény volt személyesen megismerni őket, hallgatni szavaikat; minden egyes mondatból az elhivatottság, az aggódó törődés, a legjobbra törekvés sütött. Népszerűségük titkáról egy-egy elejtett félmondat árult el sokat.

Megindító, hogy kedvenc tanár szavazásunkra milyen sok jelölés érkezett. Lelkesítő jelölések, megható mondatok, rajongásról árulkodó sorok. Mert gyerek, szülő felnéz a hivatását szerető tanárra. Nagyon kellenek nekünk ők, a fáradtsággal küzdő Zsuzsi nénik, a lélek mindennapi formálói.

Oly sok a jó példa. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új normál

A mutatóujj újbóli felemelése semmire sem lesz elég. Tovább olvasom